2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Törvénnyel kényszerítené ki az alkalmazkodást Dánia

Még ha a klímacélokat az országok törvénybe is fektetik, sokszor kevés konkrét intézkedés történik, ami megakadályozná, hogy az egymást követő kormányok olyan döntéseket hozzanak, amelyek összeadódva a célok elmulasztását eredményezik. Ezt a problémát igyekszik orvosolni az új dán klmavédelmi törvény.

A klímaváltozásra vonatkozó eddigi legnagyszabásúbb törvény készült el Dániában, mivel az ország felismerte, hogy a kormányok rövid ciklusai valódi problémát jelenthetnek a klímaváltozás szempontjából – számolt be az Alternativenergia.hu.

A dán törvény értelmében a kormány globális és nemzeti klímastratégiáját minden évben parlamenti többségnek kell jóváhagynia, ami sikertelenség esetén a kormány leváltásához is vezethet.

Egy kormány klímatörekvései veszélyben lehetnek, ha a következő kormány nem támogatja azokat. Dánia megpróbálta minimalizálni ezt a kockázatot azzal, hogy pártokon átívelő támogatást szerzett a klímatörvényének. A dán parlamentben 10-ből 8 párt – amelyek együttesen a képviselői helyek 95%-át teszik ki – végül a törvény mellett szavazott. Ez egyúttal segít biztosítani a piaci biztonságot, amire a cégeknek szükségük van ahhoz, hogy alacsony szén-dioxid-kibocsátású technológiákba fektessenek. 

Egy másik fontos jellemzője Dánia új törvényének a bizonyítékalapú hozzáállás ahhoz, hogy a globális kibocsátás csökkentésének mekkora hányadáért felelős. Számításaik szerint 2030-ra 70%-kal kell csökkenteniük a kibocsátásukat az 1990-es szint alapján. 

Törekednek rá, hogy ezt az eredményt ne kibocsátási kvóták vásárlásával, hanem az ország területén megvalósuló kibocsátás csökkentésével érjék el. Emellett az éghajlatváltozás szempontjait beépítik a külföldi fejlesztési segélyekbe és a kereskedelempolitikába, valamint figyelembe veszik a dán import és fogyasztás éghajlati hatásait is.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit Az UNESCO sürgeti, hogy a klímaváltozás is kerüljön be a tananyagba Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam