2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás nyilvánvalóan táplálta az ausztrál bozóttüzeket

Egy kedden bemutatott kormányzati jelentés szerint a klímaváltozás nyilvánvalóan táplálta a 2019–2020-as szezonban pusztító ausztráliai bozóttüzeket.

„A klímaváltozás az üvegházhatásúgáz-kibocsátás fokozódásának következményeként nyilvánvalóan szerepet játszott azoknak a feltételeknek a kialakulásában, melyek a tüzekhez és a tüzek terjedését támogató körülményekhez vezettek” – áll a jelentésben.

Ilyen, a klímaváltozáshoz köthető feltétel az éveken át tartó szárazság, a heves szelek, viharok és az alacsony páratartalom.

Mivel az idei tűzszezon már elkezdődött, a hatóságok sürgős intézkedéseket javasolnak a szélsőséges erdő- és bozóttüzek hatásának korlátozására. Kiemelték, hogy az ilyen esetek egyre gyakoribbá válhatnak a jövőben.

A bozóttüzek márciusig kilenc hónapon át tomboltak. A legsúlyosabb Új-Dél-Walesben volt a helyzet, ahol 11 ezer tűzgóc pusztított több mint 5,5 millió hektáron. Az új-dél-walesi kormány 436 oldalas jelentése szerint az államban több mint 2400 otthon pusztult el és 26 ember meghalt.

Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Gyakoribbá válhatnak a teleket túlélő „zombitüzek” a bolygó legészakibb területein Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika Lecsapott Indiára a Tauktae ciklon, akár 500 milliméter csapadék is hullott Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam