2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Pusztító természeti katasztrófára készülnek Amerikában

Minden idők egyik legnagyobb hurrikáncsapása fenyegeti az Egyesült Államok déli partividékét. Az országrész a Marco és a Laura nevű trópusi viharokból formálódó hurrikánokra készül.

A hatóságok százezreket evakuáltak, illetve szólítottak fel lakhelyük elhagyására Texas és Louisiana állam part menti területein. Az előrejelzések szerint a Mexikói-öböl felől érkező Laura akár 180 kilométeres óránkénti sebességgel is érkezhet, 3-4 méter magas hullámokká is felkorbácsolva a tenger vizét – írja a Reuters alapán az Origo.

A hurrikán érkezésének híre a 2005-ös Katrina hurrikán idején látott szintre szorította le az olajkitermelést az USA kőolaj szempontjából legfontosabb régiójában, ugyanis a térségben működő nagy olajcégek – dolgozóik védelme miatt – evakuálták vízi olajplatformjaik személyzetét.

Ez azért lényeges, mert – az USA energiaügyi információs hivatala szerint – Texas és Louisiana államok területein működik az amerikai finomítókapacitások több mint 45 százaléka, és a teljes kitermelés 17 százaléka. Az üzemanyagokat előállító létesítmények közül kilencet állítanak le, amik összesen napi 2,9 millió hordó olajat dolgoznak fel. Ez az USA teljes kapacitásának 14,6 százalékával egyenlő.

Lépésben haladnak a járművek egy autópályán, mert a Laura hurrikán közeledtének hírére sokan átmenetileg biztonságos területre költöznek
Fotó: MTI/EPA/Dan Anderson

A mostani előrejelzések szerint Laura az ottani idő szerinti esti órákban éri el Louisiana és Texas partjait, majd azután, legkésőbb csütörtök reggel, vonul tovább a szárazföld belseje felé. A számítások szerint erőssége addigra akár 4-es szintűre is nőhet (viszonyításként: a 2017-es Irma 5-ös erősségű volt, ami a legnagyobb az osztályozási skálán).

Neked ajánljuk
Trópusi ciklon dúlt Iránban és Ománban Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül Szén-dioxid az atmoszférában 1960–2020 között (infografika) Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Klímasemlegességet ígér, de bizonytalan eszközökre alapoz Szaúd-Arábia
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam