2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Miattunk melegszik a Föld, de még kérdés, hogy meddig

Egy új tanulmányban Steven Sherwood, az Új-dél-walesi Egyetem munkatársa és kollégái azt mérték fel, hogy mennyire érzékeny a földi klíma.

A kutatók biztosak benne, hogy bolygónk az üvegházgázok szintjének növekedése miatt melegedik, az 1950-es évek óta 0,8 Celsius-fokkal nőtt az átlaghőmérséklet. Ugyanakkor az, hogy a jövőben meddig melegedhet még a Föld, kérdéses – írja a ScienceAlert alapán a 24.hu

Az egyik legnagyobb bizonytalanságot az jelenti, hogy a politikai és gazdasági környezet hatására miként alakul majd a szén-dioxid-kibocsátás az elkövetkező évtizedekben. További kérdés, hogy bolygónk klímája mennyire is érzékeny az üvegházgázra. Utóbbit egyensúlyi érzékenységnek nevezik, ez a tartós szén-dioxid-szint megduplázódásával járó hőmérséklet-növekedést jelenti.

Eddig a kutatók ennek értékét 1,5-4,5 Celsius-fokra becsülték, Sherwoodék szerint azonban 2,6-3,9 Celsius-fok között mozoghat.

A legvalószínűbb kibocsátási modellek és a pontosított egyensúlyi érzékenység alapján 2100-ig 2-3 Celsius-fokos felmelegedést tapasztalhatunk.

Sherwoodék úgy vélik, hogy a legpesszimistább és a legoptimistább klímaváltozási forgatókönyvek nem valószínűek. A szakértők szerint szinte lehetetlen lesz 1,5 Celsius-fok alatt tartani a felmelegedést, ennek ellenére drámaian csökkentenünk kell a kibocsátást, ha hosszú távon meg akarjuk fékezni az éghajlatváltozást.

Neked ajánljuk
Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Putyin: csökkenjen az 1990-es szint alá az üvegházhatású gázok kibocsátása Oroszországban A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” A Porsche okkal bízhat a Taycan sikerében Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam