2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Amerikában kézzelfogható következményekkel jár a klímaváltozás

Egy trópusi vihar miatt kétmillió New York-i háztartásban ment el az áram. Egy hatalmas ciklon letarolta az egyik legfontosabb agrárállamnak számító Iowa tekintélyes részét. A Halál-völgyben valószínűleg megdőlt a Föld korábbi mért hőségrekordja, miközben Kaliforniában már az erdőtüzek szokásos időszaka előtt rekordoközeli a leégett terület nagysága.

Az éghajlatkutatók ugyan nem szeretnek egyetlen, ezekhez hasonló eseményt sem a klímaváltozás számlájára írni, összességében azonban ezek az események egybevágnak az általuk legalább tíz éve felvázolt jövőképpel – mutat rá a Bloomberg nyomán a G7.

A klímaváltozás és a szélsőséges időjárás kapcsolatát igazán a 2004-es európai hőhullám után kezdték vizsgálni, amely 70 ezer emberrel végzett. Ezek és a változó éghajlat kapcsolata már olyan jól dokumentált, hogy újabb megerősítésekre – például a mostani kaliforniai tűzvészt megelőző hőhullám esetében – már nem is igazán van szükség.

Az viszont a kutatókat is meglepte, hogy a Laura már a hetedik olyan hurrikán vagy trópusi vihar, amely elérte az Egyesült Államokat, korábban ugyanis augusztus végéig ilyesmire nem volt példa.

„Az ilyen szélsőséges események bekövetkezése egyre valószínűbb, ahogy az is, hogy időben átfedik egymást” – mondta Michael Wara, a Stanford Egyetem éghajlat- és energiapolitikai intézetének igazgatója. Flavio Lehner, a nemzeti légkörkutató központ klímatudósa pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ezek a jelenségek nagyjából egy Celsius-fokos felmelegedés következményei az iparosodás előtti szinthez képest, és egyelőre jó úton vagyunk egy újabb plusz fokhoz, ami újabb szélsőségeket hozna.

A mostani amerikai események ráadásul azt is mutatják, hogy milyen nehéz az alkalmazkodás. New Yorkban az elektromos hálózatot több mint 3,5 milliárd dollárból erősítették meg a 2012-es Sandy hurrikán után, ám elsősorban az áradás veszélyére koncentráltak. Most az Isaias hurrikán a szelével borított sötétségbe több mint kétmillió háztartást a városban.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam