2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A tundra lángjai messzire elérnek

Még csak nyár van, de már több szén-dioxid került a légkörbe a sarki tüzekből, mint tavaly egész évben.

Idén már január 1. és augusztus 24. között is 35 százalékkal több szén-dioxid került a légkörbe az északi-sarkvidék erdő- és bozóttüzei miatt, mint tavaly egész évben – számolt be az EU Copernicus megfigyelőrendszerének adatai alapján a 444.hu.

2020. augusztus 24-ig összesen 245 megatonna szén-dioxidot bocsátottak ki a sarkvidéki tüzek, míg 2019-ben ez a szám csak 181 megatonna volt.

Az idei kibocsátás oroszlánrészéért a júniusi és júliusi szibériai tüzek a felelősek, csak ezekből 205 megatonna szén-dioxid került a légkörbe. Ebben az időszakban példátlan hőhullám sújtotta Szibériát, nem egy településen 30 fokos hőmérsékletet mértek – emiatt több volt a tűz is.

A szibériai tüzek füstje Fotó: Lauren Dauphin/NASA Earth Observatory
Neked ajánljuk
Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Putyin: csökkenjen az 1990-es szint alá az üvegházhatású gázok kibocsátása Oroszországban A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” Komoly veszélyt jelentenek az özönnövények az őshonos gyepes élőhelyekre Olvasnivalóval könnyíti a járványhelyzetet két könyvkiadó
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam