2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Emeli a tétet az Európai Unió

Műszaki és gazdasági szempontból is megvalósítható az Európai Unió számára, hogy 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ig az 1990-es szinthez képest – ez a fő következtetése a tekintélyes német Agora Energiewende és az Öko-Institut friss tanulmányának.

A jelenlegi EU-s célkitűzés a közösség karbonemissziójának legalább 40 százalékos visszafogásáról szól, ám az európai bizottság a nagyjából összes tagállama által támogatott 2050-es klímasemlegesség, illetve a 2015-ös párizsi klímaegyezményben foglaltak eléréséhez emelni kívánja a 2030-as célszámot – írja a Portfolio.

A bizottság által márciusban bemutatott klímatörvény nyomán várhatóan szeptemberben előterjesztendő új, átfogó terv 50-55 százalékos kibocsátáscsökkentést irányozna elő, de a kérdésben egyáltalán nem egységes a tagok álláspontja.

A tagállamok között nem egy akad, amely már az új, emelt közös célszámmal összhangban álló saját célokat és intézkedéseket fogadott el. A kevésbé gazdag kelet- és délkelet-európai tagországoknak ugyanakkor még jelentős további erőfeszítéseket kell tenniük a jövőben a közös cél eléréséhez – ezek közé tartozik Magyarország is.

A jelentés szerint a globális klímasemlegesség eléréshez kulcsfontosságú, hogy a tagországok külön-külön is minél gyorsabban belevágjanak gazdaságaik átalakításába. A korán meghozott intézkedésektől a későbbi években kedvező kumulatív hatás várható, amellyel jelentős részben elkerülhető, hogy később sokkal drasztikusabb lépéseket kelljen tenni.

A tanulmány egyik fő következtetése, hogy az egy főre eső GDP szempontjából átlag alatti országok további erőfeszítéseit célzott támogatásokkal kell segíteni.

Az új, emelt célkitűzést a menetrend szerint 2020 végéig, még a német EU-elnökség időtartama alatt kívánják elfogadtatni. Az EU új céljait 2021 novemberében az ENSZ 26. Klímakonferenciáján (COP26) a szélesebb nemzetközi közösségnek is be kívánják mutatni.  A konferencia és a globális kibocsátáscsökkentési erőfeszítés sikere a tanulmány szerint jelentős részben attól függ, hogy az EU-nak sikerül-e a korábbinál magasabb klímacélt kijelölnie, példát mutatva ezzel a többieknek is.

Neked ajánljuk
Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Több mint félmilliárd forint segíti a klímavédelmet és az alkalmazkodást a Balaton környékén Rekordmeleg volt a június Észak-Amerikában Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam