2021. október 18., Lukács
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A forró aszfalt is hozzájárul a városi levegő szennyezettségéhez

A városi légszennyezés csökkentésére irányuló tervekből nem szabadna kihagyni az utakat borító aszfaltot sem, amely jelentős légszennyezés forrása, különösen a forró, nyári napokon – hívták fel a figyelmet a Yale Egyetem tudósai.

A magas hőmérséklet és a napfény hatására ugyanis szerves és sok esetben veszélyes szennyező anyagok keveréke szabadul fel az aszfaltból – írta a Phys.org alapján a hvg.hu.

A Science Advances szaklapban megjelent tanulmányban arra is felhívták a figyelmet a tudósok, hogy

általában a városokban közlekedő járművek kibocsátásával számolnak a levegő szennyezettségének csökkentése érdekében, az aszfaltból eredő, másodlagos szervesaeroszol- (SOA) szennyezéssel nem.

Ráadásul, ha abból indulunk ki, hogy a városok területeinek 20-45 százalékát utak teszik ki, akkor jelentős hatással számolhatunk. Ezért legalább olyan fontosnak tartják azt, hogy környezetbarát utakat építsenek, mint hogy csökkentsék a járművek kibocsátását a tisztább városi levegő érdekében.

Neked ajánljuk
A városi levegő folyamatos monitorozása adhat lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek A városokban élőket fokozottan sújtja a klímaváltozás Ha megállna a globális felmelegedés, akkor is tovább nő a tengerek szintje Újabb felmérést készít az élelmiszer-hulladékról a Nébih A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam