2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A korábban becsültnél jelentősen több szén-dioxidot nyelnek el az óceánok

Az Exeteri Egyetem friss eredményei alapján a fosszilis tüzelőanyagokhoz kapcsolódó kibocsátásunk mintegy 10 százalékával egyenértékű az a szén-dioxid-mennyiség, amennyivel a korábbi modellek tévedtek az óceánok szénelnyelő képességének számításakor.

A jelentős különbséget az magyarázza, hogy a korábbi számítások nem vették tekintetbe a vízfelszín és a mélyebben elterülő víztömegek hőmérséklete közti különbséget, pedig ez a víz szén-dioxid-megkötő képességét erősen befolyásolja – derül ki a Science Daily portálon megjelent ismertetőből.

A tanulmányban a kutatók az 1992 és 2018 közötti évekre vonatkozóan kalkulálták a légkörből az óceánba jutó üvegházgáz mennyiségét, eredményeik alapján pedig bizonyos helyszíneken és időpontokban a szén-dioxid-áramlás mértéke a korábban becsült érték kétszeresét is elérte.

Az emberiség által kibocsátott szén-dioxid mennyiségének fele nem marad a légkörben, hanem az óceánok és a szárazföldi növénytársulások kötik meg  –hangsúlyozta az Exeteri Egyetemen dolgozó Andrew Watson professzor.

A kutatás elkészítése során a hőmérséklet-különbségeket műholdas adatok segítségével építették be a klímamodellekbe. A kutatók szerint az így kapott eredmények megbízhatóságát támasztja alá, hogy az elmúlt évtizedek során más eljárással, kutatóhajókkal végzett vizsgálatok hasonló mértékűre tették a tengerekbe kerülő szén-dioxid mennyiségét.

Neked ajánljuk
Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Putyin: csökkenjen az 1990-es szint alá az üvegházhatású gázok kibocsátása Oroszországban A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Tovább a forrásra: sciencedaily.com
Vissza
Hírfolyam