2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozással szembeni közös fellépést sürgette az ENSZ-főtitkár

Az államoknak egyesíteniük kell erőiket a globális felmelegedéssel szembeni fellépésben, különben a világ „elveszett” – jelentette ki António Guterres. 

Guterres az összefogás elmaradásának következményeit a globális koronavírus-járvánnyal szemléltette: „úgy vélem, hogy a megfelelő nemzetközi koordináció hiánya miatt nem sikerült megakadályozni a vírus terjedését (...), aminek rá kell ébresztenie az országokat arra, hogy változtatniuk kell” – közölte az AFP francia hírügynökséggel kedden.

„(Az államoknak) közösen kell fellépniük a klímaváltozás fenyegetésével szemben, sokkal komolyabban, mint a járvánnyal szemben. Egzisztenciális fenyegetésről van szó a bolygóra és az életünkre nézve”

– mondta a világszervezet főtitkára a Covering Climate Now nevű, az éghajlatváltozással kapcsolatos hírek fokozottabb nyomon követését kitűző globális újságírói kezdeményezés tagjainak adott interjúban. „Vagy összefogunk, vagy elveszünk” – jelentette ki Guterres, aki valódi reformok elfogadására szólított fel az energetika, a közlekedés, a mezőgazdaság, az ipar területén, illetve az életmódban.

A koronavírus-világjárvány miatt számos, 2020-ra tervezett, fontos nemzetközi klímaügyi találkozót kellett elhalasztani, ami miatt sokan tartanak attól, hogy további csúszások következnek be a klímaváltozás elleni küzdelemben.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 26. ülését (COP26) például 2021 novemberére halasztották. A COP26 célja a párizsi klímamegállapodás – amelyet aláásott az, hogy az Egyesült Államok Donald Trump amerikai elnök 2017-es bejelentése nyomán kivonult belőle – alkalmazásának újraindítása volt. A párizsi egyezmény legfőbb célkitűzése, hogy 2100-ig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. 

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam