2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronavírus-járványra adott globális válasz nem elég a klímaváltozás lassításához

Erre a következtetésre jutott a Meteorológiai Világszervezet (WMO) United in Science 2020 című jelentése, amely szerint bár a világjárvánnyal kapcsolatos intézkedések jelentős hatást gyakoroltak a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségére, a változás átmenetinek bizonyult.

A tanulmány szerint a globális járványügyi korlátozások jelentős és azonnali hatással voltak az üvegházhatású gázok kibocsátására: áprilisban a napi globális szén-dioxid-kibocsátás 17 százalékkal esett vissza az előző év becsült napi átlagához képest – idézi a BBC hírportálja alapján az MTI.

Június elejére azonban „visszaállt a rend”, és a napi globális kibocsátás már csak 5 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest, mivel az országok enyhíteni kezdték a korlátozásokat.

A szakemberek szerint 2020-ban várhatóan 4-7 százalékkal fog csökkenni a globális emisszió. Azonban mivel a szén-dioxid évszázadokig képes megmaradni a légkörben, még egy szokásosnál kisebb mennyiség kibocsátása is növeli a már évtizedek óta halmozódó gázok globális felmelegedésre gyakorolt hatását.

Ezt támasztja alá, hogy a Hawaiin működő Mauna Loa obszervatóriumnál a levegőminták szén-dioxid-koncentrációja a 2019 júliusában mért 411 ppm-ről idén júliusra 414 ppm-re nőtt. 

Nincs idő tétovázni

A WMO főtitkára, Petteri Taalas a jelentéshez írt előszavában aláhúzta, hogy a 2016–2020 közötti időszak lesz várhatóan az eddig mért legmelegebb ötéves periódus a Földön. A  főtitkár hozzátette:

„ez a jelentés megmutatja, hogy bár az életünk számos területe széttöredezett 2020-ban, a klímaváltozás zavartalanul folyik tovább”. 

A jelentés rávilágít az egyre növekvő szakadékra a hőmérséklet-növekedés küszöbérték alatt tartásához szükséges intézkedések és a kibocsátáscsökkentés érdekében tett tényleges erőfeszítések között. A szakemberek szerint 2030-ra a világnak vissza kell szorítania a hat legnagyobb szén-dioxid-termelő ország együttes kibocsátását, hogy legyen esély 1,5 Celsius-fok alatt tartani a globális hőmérséklet-emelkedést. 

A jelentés szerint ennek eléréséhez mostantól kezdve egészen az évtized végéig minden évben olyan mértékű emissziócsökkentésre lenne szükség, mint amelyet a koronavírus-járvány eredményezett.

Neked ajánljuk
Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást Steiner Attila: Magyarország jó úton halad a klímasemlegesség felé A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam