2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder János: tudatosabban, körültekintőbben kell bánni a környezetünkkel

Az ember léte az őt fenntartó természeti rendszerek egészségétől, épségétől, megújulási képességétől függ. Ha élni akar, tudatosabban, körültekintőbben, nagyobb felelősséggel kell bánnia a környezetével – mondta a köztársasági elnök pénteken Gödöllőn, ahol megnyitotta a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivált, valamint a Magyar Nemzeti Parkok Hetét.

Áder János a fesztivál fővédnökeként a Gödöllői Királyi Kastély udvarán beszélt arról, hogy a természet biológiai sokféleségét meg kell óvnunk, mert bár „mi tudunk törvényeket alkotni a táj védelmére, de mi tesszük le a tájvédelmi körzethatárra az illegális hulladékot is”. Hozzáfűzte:

csak akkor érhetünk célhoz, ha a jó szándékú tenni akarást erősebbé tesszük, mint a természetkárosítást.

„A pannon régió a leggazdagabb a tizenegy európai biogeográfiai régió közül, számos faj él itt, amely sehol máshol. Ez a keverék teszi számunkra oly becsessé és az ökoszisztéma egészére nézve pótolhatatlanná” – hangsúlyozta Áder János, hozzátéve, hogy a biodiverzitás az emberi tevékenység hatására Magyarországon is sérül, ugyanakkor büszkék lehetünk a hazai védettség nagyságára, az oltalom alatt lévő területek arányára.

Az államfő leszögezte: a nemzeti parkok rendszere arra szolgál, hogy a természetkárosító folyamatokat megelőzni és orvosolni tudjuk, hogy önző tetteink ne válhassanak végzetessé, és képesek legyünk „megfékezni azt a fájdalmas folyamatot, amit a szakemberek már most a hatodik nagy kihalási hullámnak hívnak”.

Áder János köztársasági elnök beszédet mond a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál, valamint a Magyar Nemzeti Parkok Hetének megnyitóján Fotó: MTI/Illyés Tibor

Rácz András, az agrártárca környezetügyért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a nemzeti parkok éves látogatószáma eléri az 1,6 millió főt, és mintegy hétszáz ökoturisztikai létesítmény működik, ezek fele a nemzeti parkokban.

Válaszd a hazait! – ez az Agrárminisztérium legújabb kampányszlogenje, amely a hazai élelmiszerek vásárlására buzdít bennünket” – mondta az államtitkár.

„Erre a Magyar Nemzeti Parkok Hete gödöllői nyitóhétvégéjén is alkalom lesz, hiszen itt vannak a nemzeti park igazgatóságok területén dolgozó termékvédjegyes termelők.” 

A vasárnapig tartó Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon csaknem 150 filmet nézhetnek meg ingyenesen az érdeklődők, a Magyar Nemzeti Parkok Hete országszerte kínál gazdag programot szeptember 20-ig. A Magyar Nemzeti Parkok Hete idén először csatlakozott a fesztiválhoz, amelyen felvonulnak a tíz hazai nemzeti park igazgatóság ökoturisztikai bemutatóhelyei, attrakciói, programkínálata és szolgáltatásai.

Neked ajánljuk
Az Alkotmánybírósághoz fordult Áder János a hulladékgazdálkodási törvény ügyében A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Ideje, hogy a kukorica minden porcikája hasznosuljon? Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz A korábban véltnél kevésbé javult a városi levegőminőség a járványügyi korlátozások alatt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam