2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kormány fenntarthatósági céljai nem változtak

Javában zajlik a Sustainable World hibrid konferencia, az első előadások során a kormányzati szektor és a nagyvállalatok fenntarthatósági céljait ismerhette meg az offline és az online hallgatóság.

A konferencia első két előadásában a nagyvállalatok eddigi szerepvállalása és a kormány célkitűzései kaptak szerepet – derül ki a Portfolio beszámolójából.

Dr. habil. Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár előadásában felidézte a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben megfogalmazott vállalásokat, és ismertette a körforgásos gazdaságra és a fenntarthatóságra való átállás érdekében eddig hozott intézkedéseket:

  • Hulladékkezelés Az illegális hulladéklerakás megelőzését célzó intézkedéseket indított el a kormány. A körforgásos gazdaság megteremtése érdekében a kormány szeretné elérni, hogy több lehetőség legyen a szelektív hulladékgyűjtésre – hangsúlyozta Boros Anita.
  • Az egyszer használatos műanyagok betiltása Gazdasági szempontból és környezetvédelmi szempontból is káros, hogy egyes termékeket egyszer használatos életciklusra gyártanak. Május óta 30%-kal emelkedett azon újrahasznosítható termékek aránya, amelyek ki tudják váltani ezeket, és 30%-kal csökkentek ezeknek az árai.
  • A folyók védelme A vizekben nagyon sok olyan hulladék van, ami külföldről érkezik és kerül a Tiszába, Bodrogba, Szamosba. Ezeket hálós szerkezetekkel próbálják összegyűjteni.
  • Energiahatékonysági fejlesztések A Zöld Nemzeti Bajnokok programban a mikro-, kis- és középvállalatok energiahatékonysági technológiafejlesztésére biztosítanak keretet.
  • Faültetési program Az államtitkár előadásában elmondta, hogy 2021-ig 150 ezer hektár védett természeti területen gondoskodnak az élőhelyek helyreállításáról. 2020-tól kezdődően pedig évente 1 millió fát ültetnek.
  • Tiszta energia A következő 10 évben meghatszorozzuk a naperőművek kapacitását, 2030-ra pedig az előállított villamos energia 90%-ban szén-dioxid-mentes lesz. A villamosenergia-szektor dekarbonizálásában kulcsszerepet tölt be Paks 2. 
  • Elektromos közlekedés Kidolgoztak egy támogatási rendszert, emellett további töltők telepítését is célul tűzték ki, illetve elindították a Zöld Busz Programot.
  •  Zöld kötvénykibocsátás Az Államadósság Kezelő Központ 1,5 milliárd euró értékben 15 éves zöldkötvényeket bocsátott ki – emlékeztetett Boros Anita.
Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam