2021. május 9., Gergely
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európát is elérte a kaliforniai erdőtüzek füstje

Jól kivehető füstsávok jelentek meg szombaton napkeltekor Európa műholdképén.

Az USA nyugati partján pusztító, katasztrofális méreteket öltött erdő- és bozóttüzek hatalmas füstfelhőbe burkolták a Csendes-óceán partvidékét. A füstöt a magassági áramlatok egyre jobban szétterítik a légkörben, és a nyugatról kelet felé fújó jet streamnek (futóáramlás) köszönhetően már Európába is eljutott – írja az Időkép.

A kontinenst a Baltikumtól egészen Spanyolországig átszelő sávok (a németországi LIDAR-mérések szerint) nagyjából 5000-9000 méteres magasságban helyezkednek el.

A műholdfelvételeken túl a légkörben lévő füst általunk is észlelhető jellegzetes jelei a színesebbé váló napkelték és napnyugták, amit a horizont alatt lévő Nap fényének apró szilárd részecskéken való szóródása okoz.

A NOAA-modell előrejelzései szerint újabb és újabb adag füst érkezhet az USA irányából a következő napokban is, így várhatóan hazánkban is egyre szembetűnőbben fog megjelenni a hajnali és alkonyati égbolton.

Füst Európa felett a MODIS/Terra műholdképei alapján szeptember 20-án Fotó: Antti Lipponen/flickr.com
Neked ajánljuk
Nem a Szuezi-csatornán kialakult dugó okozta a kiugró kén-dioxid-szennyezést A karibi vulkánkitörés a klímára nincs nagy hatással Fukusima: Japán döntött, az óceánba engedik a szennyezett vizet Hidrogénerőmű a kert végében? – Nincs messze a megoldás Extrém szélsebességű viharokat okoz a klímaváltozás Magyarországon
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam