2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európát is elérte a kaliforniai erdőtüzek füstje

Jól kivehető füstsávok jelentek meg szombaton napkeltekor Európa műholdképén.

Az USA nyugati partján pusztító, katasztrofális méreteket öltött erdő- és bozóttüzek hatalmas füstfelhőbe burkolták a Csendes-óceán partvidékét. A füstöt a magassági áramlatok egyre jobban szétterítik a légkörben, és a nyugatról kelet felé fújó jet streamnek (futóáramlás) köszönhetően már Európába is eljutott – írja az Időkép.

A kontinenst a Baltikumtól egészen Spanyolországig átszelő sávok (a németországi LIDAR-mérések szerint) nagyjából 5000-9000 méteres magasságban helyezkednek el.

A műholdfelvételeken túl a légkörben lévő füst általunk is észlelhető jellegzetes jelei a színesebbé váló napkelték és napnyugták, amit a horizont alatt lévő Nap fényének apró szilárd részecskéken való szóródása okoz.

A NOAA-modell előrejelzései szerint újabb és újabb adag füst érkezhet az USA irányából a következő napokban is, így várhatóan hazánkban is egyre szembetűnőbben fog megjelenni a hajnali és alkonyati égbolton.

Füst Európa felett a MODIS/Terra műholdképei alapján szeptember 20-án Fotó: Antti Lipponen/flickr.com
Neked ajánljuk
Tovább pusztít Oregon történetének legnagyobb erdőtüze Az EU és Izrael segítségét kérte Ciprus az erdőtüzek megfékezéséhez Perbe fogták a gyerekekre és a természetre is veszélyes növényvédő szert gyártó amerikai mogult A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: idokep.hu
Vissza
Hírfolyam