2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A válságkezelésre költött források feléből megállítható lenne a klímaváltozás

Most van egy történelmi lehetőségünk a megújulóenergiaforrás-használat felgyorsítására –hangsúlyozta a járvány és a klímavédelem kapcsolatával foglalkozó  előadásában Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Kormányközi Klímavédelmi Tantestületének Mérsékléssel foglalkozó Munkacsoportjának alelnöke a Sustainable World 2020 konferencián.

A megújulóenergia-szektor még a járvány alatt is jól teljesített, sőt igazából nyerő pozícióba kerültek. „Nagyon sok országban a legolcsóbb energiaforrássá vált a napenergia, másrészt az energiaárak esése is egy olyan történelmi lehetőség, amit most kell megragadnunk. Nem beszélve arról, hogy a befektetés-intenzív megújulóknak a jelenlegi alacsonyabb kamatkörnyezet is kedvez” –  idézi a szakértőt a Portfolio.

Az országok a GDP-jük 5-28%-át fellendítésre költik, már az éves GDP 2,5%-a elég lenne az éghajlati válság kezelésére.

A G20-országok 204 milliárd dollárt irányoztak a fosszilisenergia-iparnak, ami az összes energiával kapcsolatos gazdaságélénkítő közforrás 52%-a. Tiszta energiára a közforrások 35%-át költötték. Az Egyesült Államok, Németország, Kína és Franciaország költötte a legtöbbet a tiszta energiára, közülük Kína volt az az ország, amely emellett nem költött sokat fosszilis energiára.

A zöldenergiáról szóló panelbeszélgetésben a szakértők arra keresték a választ, hogy felgyorsította vagy inkább lelassította a zöldenergia elterjedését a járványhelyzet. Pócs István, a PANNON Green Power Kft. üzletfejlesztési igazgatója szerint ezeknek a projekteknek hosszabb az időtávja annál, hogy a járvány befolyásolni tudja őket, így az ipart ez kevésbé érinti, főleg, ha egy cég megfelelően digitalizált. 

Szécsi Balázs, az ALTEO befektetői kapcsolattartója hasonlóan vélekedett: „a 10 évvel ezelőtti állapothoz képest nagyon jó a helyzet, a finanszírozók alacsony kamatokat kínálnak, központilag is felismerték, hogy a zöldenergiás beruházások alacsony kockázatúak. Én vállalati oldalról azt mondanám, hogy most jó a helyzet, és ezt a járvány sem tudta érdemben befolyásolni. Csúszások lehetnek, de többéves kifutású projektekről beszélünk.”

Neked ajánljuk
A vakcinának hála hamarosan fellélegezhetünk, de hiba lenne visszatérni a régi kerékvágásba Egyre reálisabban értékelik a cégek a klímaváltozással kapcsolatos kihívásokat Ismét jó értékelést kapott a L'Oréal fenntarthatósági programja A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam