2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világcégek várnak határozottabb klímavédelmi lépéseket az uniótól

Több mint 150 nemzetközi nagyvállalat és befektető, köztük az EDF, az Apple és a Google nyílt levélben szólította fel Európa vezetőit, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 55 százalékos csökkentését tűzze ki célul 2030-ra – közölte nyilatkozatában a Cambridge-i Egyetem Fenntartható Vezetés-módszertani Intézete (CISL).

„Azért írunk, hogy Önöket mint Európa vezetőit arra kérjük, kerüljék el az éghajlatváltozás legrosszabb hatásait, és teremtsenek meg egy fenntartható és versenyképes gazdasági fellendülést”, beleértve azt is, hogy „egyértelműen meghatározott nemzeti célokat tűzzenek ki az üvegházhatású gázok kibocsátásának legalább 55 százalékos csökkentésére 2030-ig” – fogalmaznak az európai vezetőkhöz intézett üzenetükben.

A levelet a CISL közlése szerint több mint 150 európai vállalat, befektetőcég és üzleti hálózat írta alá, köztük a Microsoft, az IKEA, a Deutsche Bank, az Unilever, a H&M, a Google, az EDF, a Signify és az Apple.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán, az unió helyzetéről szóló beszédében mutatta be az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó 2030-as célkitűzést az Európai Parlamentben.

Brüsszel azt tervezi, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok uniós kibocsátását, szemben a jelenleg érvényes célkitűzéssel, ami 40 százalékos csökkentés lenne az 1990-es szinthez képest – közölte egy európai forrás szombaton az AFP-vel.

A levél aláírói szerint „a vállalatok és a befektetők szempontjából alapvető fontosságú, hogy egyértelművé tegyék a zéró kibocsátás felé vezető átmenetet és az ehhez szükséges menetrendet minden ágazat számára, továbbá olyan politikát dolgozzanak ki, amely jelentős beruházásokat tesz lehetővé a szén-dioxid-semleges megoldások terén”.

„Ez adná meg nekünk a szükséges bizalmat ahhoz, hogy határozott irányú befektetéseket eszközöljünk (...) a kibocsátások csökkentése, tisztességes zöld munkahelyek teremtése, az innováció ösztönzése érdekében, s hogy felgyorsítsuk a nulla szén-dioxid-kibocsátásra rugalmasan átállni képes gazdaság kiépítését.
A sajtóközlemény szerint a kezdeményezést az Európai Vállalati Vezetők Csoportja (CLG Europe) vezeti, amelyet az éghajlat-semlegességért dolgozó európai vállalatok ágazatközi csoportjának” tekintenek.

Neked ajánljuk
Az EP az uniós klímavédelmi jogszabályjavaslatok több elemét elutasította A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet A Tanács ajánlást fogadott el a zöldátállást szolgáló tanulás ösztönzéséről Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam