2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét

Az Európai Bizottság csütörtökön bemutatta 2030-ig megvalósítandó új éghajlatvédelmi tervét, amely a korábbi elképzelésekben szereplő 40 százalék helyett 55 százalékkal csökkentené az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását az Európai Unióban.

A tervet szerdán Ursula von der Leyen, a brüsszeli testület elnöke vázolta fel az Európai Parlament plenáris ülésén, az EU helyzetét értékelő beszédében. A bizottság a javasolt klímavédelmi jogszabály módosítását irányozta elő a küszöb megemelésével 55 százalékra.

Frans Timmermans, az európai zöldmegállapodásért felelős uniós biztos sajtótájékoztatóján elmondta, hogy

terveik „nem a Földet hivatottak megmenteni, hanem az emberiség jövőjét a bolygón”.

„Új, élhető és hosszú távon fenntartható körülményeket, új munkahelyeket kell teremtenünk a következő nemzedék számára” – hangsúlyozta. Hozzátette: az 55 százalékos károsgáz-kibocsátás csökkentése 2030-ig egyenes utat nyit az éghajlat-semlegesség – 2050-re kitűzött – eléréséhez, várhatóan csökkenti az energiaimporttal járó költségeket, javítja a levegő minőségét, valamint lecsökkenti az egészségügyi kiadásokat, és fellendíti a gazdaságot.

Frans Timmermans, európai zöldmegállapodásért felelős biztos 
Fotó: MTI/AP/AFP Pool/John Thys

Kadri Simson energiaügyi biztos elmondta, hogy a terv szerint tíz éven belül a villamosításnak el kell érnie a 30 százalékot, az energiahatékony épületfelújításoknak és korszerűsítéseknek meg kell duplázódniuk, a közlekedésben a megújuló energiaforrások arányának el kell érnie a 24 százalékot, illetve az olajfogyasztásnak harmadával és a gázfogyasztásnak negyedével kell csökkennie az EU-ban. „Ez hatalmas változást jelent, de felméréseink szerint megvalósítható” – jelentette ki.

A biztososok bejelentették, hogy a jövő év júniusáig jogalkotási javaslatokat terjesztenek elő a tervvel kapcsolatban. 

Az Európai Parlamentnek és a tagállamok vezetőinek még jóvá kell hagyni a bizottság javaslatait, amelyek valószínűleg szemben állnak a gazdaságilag szénkitermelésre támaszkodó tagországok érdekeivel.

Kedden Prága bejelentette, hogy Csehország nem tudja teljesíteni a bizottság károsgáz-kibocsátási elvárásait, és Lengyelország is „nyugtalanítónak” nevezte ezt a célkitűzést. A környezetvédelmi szervezetek azonban még ambiciózusabb tervet várnak a bizottságtól, mivel álláspontjuk szerint legalább 65 százalékos csökkentést kell elérni 2030-ig, a mielőbbi éghajlat-semlegességhez.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás súlyos károkat okoz az északi-sarkvidéki infrastruktúrában Az elmúlt 120 évben harmadával csökkent a fagyos napok száma Magyarországon Egy természetpunkalbum A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam