2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Különleges füstviharfelhő jelent meg Kalifornia felett

A Fresnóban pusztító tűzvész olyan intenzívvé vált, hogy egy saját felhőt, úgynevezett pirocumulonimbust hozott létre.

Nagyobb vulkánkitöréseknél és tűzvészeknél eddig is előfordult hasonló, a mostani felhő viszont minden eddiginél magasabbra, 16 764 méterre jutott. Neil Lareau, a Nevadai Egyetem klímaszakértője szerint az Egyesült Államokban ennél nagyobb magasságban még nem figyeltek meg hasonló légköri jelenséget – írta meg a Qubit.

A NASA szerint a klímaváltozás miatt egyre intenzívebbé váló erdőtüzek miatt a füstviharfelhők is egyre gyakoribbá válhatnak, sőt, már eddig is gyakrabban fordultak elő, mint korábban hitték.

Ez nem jó hír, ezek a felhők ugyanis hihetetlen távolságokra tudják eljuttatni az erdőtüzekben felszabaduló káros anyagokat.

A problémán a távolság sem segít: az oxidálódó részecskék négyszer akkora károkat tudnak okozni a későbbiekben, mint a kibocsátás pillanatában, a szibériai erdőtüzek füstje pedig a nyáron már Alaszkát is elérte.

Forrás: KTNV Channel 13 Las Vegas/youtube.com

A kaliforniai tüzeknél sajnos nem ez történik, sőt, a pirocumulonimbusok csak tovább rontják az egyébként is eléggé siralmas helyzetet: a felhőkből származó csapadék el sem éri a földet, a villámok viszont további tűzfészkeket hozhatnak létre.

Neked ajánljuk
Negyedik napja ég a Kilimandzsáró Országos vészhelyzetet hirdettek a tomboló erdőtüzek miatt Paraguayban Főleg a klímaváltozás számlájára írható a természeti katasztrófák megkétszereződése Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: qubit.hu
Vissza
Hírfolyam