2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Csehország elutasítja az unió új klímavédelmi célját

Csehország nem tudja teljesíteni az Európai Bizottság új elvárását, hogy 2030-ig 55 százalékkal csökkentse az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását – jelentette ki Karel Havlícek cseh kormányfőhelyettes, ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.

Az elvárást szerdán fogalmazta meg Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott beszédében. A 2015-ben Párizsban aláírt klímaegyezményben a tagállamok 40 százalékos csökkentésre vállaltak kötelezettséget. Ursula von der Leyen szerint ezt kellene 55 százalékra emelni.

„Csehország számára az Európai Bizottság elvárása irreális. Csehország ezt csak később tudja teljesíteni, amennyiben meg akarja tartani energetikai önállóságát, nem akarja tönkretenni iparát”

– vélekedett Karel Havlícek, aki hozzátette: „értjük az Európai Unió környezetvédelmi ambícióit, de a leglényegesebb az, milyen hatással lesz mindez az egyes államokra. Mindegyiknek más az ipari, energetikai és közlekedési struktúrája. A vízió nem lehet puszta ideológia vagy elvárás, konkrét és reális intézkedéseken kellene alapulnia.”

Úgy vélte: előbb a szakértőkkel kell a témát megtárgyalni, utána lehet csak kitűzni valamilyen célokat. „Az Európai Bizottság ebben az esetben éppen fordítva cselekedett” – mutatott rá a cseh kormányfőhelyettes.

Neked ajánljuk
Mit mond el az öt legfontosabb mutató a klíma állapotáról? Szaúd-Arábia klímabarát okosvárossal csökkentené az olajfüggőségét Törvény kötelezheti klímavédelemre a svájci cégeket Sosem költött még a világ annyit az energiaátmenetre, mint tavaly Messziről szürke pacák, közelről pótolhatatlan természeti kincsek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam