2020. október 27., Szabina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás Amerikában is jelentős területeket tehet lakhatatlanná

A ProPublica és a New York Times Magazin új, interaktív térképsorozata megmutatja az éghajlati viszonyok lehetséges változásainak alakulását az egész országra vetítve, és adott esetben lakhelyük elhagyására figyelmezteti az embereket.

A klímaváltozás miatt az Egyesült Államok egyes területei már most szinte teljesen élhetetlenek, elég csak a nyugati parton élőkre gondolnunk, ahol a jelenlegi tűzvészekben eddig legalább huszonheten meghaltak, az oregoni Portland levegőjének minőségét pedig olyan veszélyesnek mérték múlt hét hétfőn, hogy a hatóságok arra figyelmeztettek, senki se merészkedjen ki – írja a Rakéta.

Előrejelzések szerint, ha a károsanyag-kibocsátás a jelenlegi ütemben folytatódik, a század közepére Arizona egyes részein a hőmérséklet az év felében meghaladhatja a 35 Celsius-fokot.

Egyes területeken pedig a szélsőséges hő és páratartalom együttes ingadozása átlépheti azt a kritikus küszöböt, ami felett már halálos lehet a kint tartózkodás.

Észak-Amerika jövőbeli hőmérsékleti viszonyai a ProPublica térképe szerint Fotó: projects.propublica.org

Egy másik térkép megmutatja, hogy nagyjából mennyi épület süllyedhet el a tengerszint emelkedésével, míg egy harmadik a nagy tűzesetek növekvő kockázatát mutatja – bár azt nem jelzi, hogy emiatt mely területeken romlik jelentősen a levegőminőség.

A hőmérséklet és az aszályos időszakok gyakoriságának emelkedésével sok államban az élelmiszer-termesztés is nehezebb lesz.

Az egyik térkép ennek kapcsán megmutatja, hogyan csökken a terméshozam egyre nagyobb ütemben délen. Bizonyos államokat gazdaságilag is jobban súlyt a klímaváltozás, mivel az emelkedő hőmérséklet és egyéb változások megnehezítik a kinti munkát, növelik a víz- és villanyszámlákat, és kihatnak a mezőgazdaságra.

Ugyanakkor a felvázolt eshetőségek egyike sem garantált tény, a ProPublica weboldalán elérhető interaktív térképek éppen ezért felvázolnak egy legrosszabb és egy mérsékeltebb forgatókönyvet is.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései A juharfa egy faja véd a legjobban a káros UV-sugárzás ellen Újra Nyíregyházán Európa legnagyobb afrikai elefántja (képgalériával) Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam