2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A klímaváltozás Amerikában is jelentős területeket tehet lakhatatlanná

A ProPublica és a New York Times Magazin új, interaktív térképsorozata megmutatja az éghajlati viszonyok lehetséges változásainak alakulását az egész országra vetítve, és adott esetben lakhelyük elhagyására figyelmezteti az embereket.

A klímaváltozás miatt az Egyesült Államok egyes területei már most szinte teljesen élhetetlenek, elég csak a nyugati parton élőkre gondolnunk, ahol a jelenlegi tűzvészekben eddig legalább huszonheten meghaltak, az oregoni Portland levegőjének minőségét pedig olyan veszélyesnek mérték múlt hét hétfőn, hogy a hatóságok arra figyelmeztettek, senki se merészkedjen ki – írja a Rakéta.

Előrejelzések szerint, ha a károsanyag-kibocsátás a jelenlegi ütemben folytatódik, a század közepére Arizona egyes részein a hőmérséklet az év felében meghaladhatja a 35 Celsius-fokot.

Egyes területeken pedig a szélsőséges hő és páratartalom együttes ingadozása átlépheti azt a kritikus küszöböt, ami felett már halálos lehet a kint tartózkodás.

Észak-Amerika jövőbeli hőmérsékleti viszonyai a ProPublica térképe szerint Fotó: projects.propublica.org

Egy másik térkép megmutatja, hogy nagyjából mennyi épület süllyedhet el a tengerszint emelkedésével, míg egy harmadik a nagy tűzesetek növekvő kockázatát mutatja – bár azt nem jelzi, hogy emiatt mely területeken romlik jelentősen a levegőminőség.

A hőmérséklet és az aszályos időszakok gyakoriságának emelkedésével sok államban az élelmiszer-termesztés is nehezebb lesz.

Az egyik térkép ennek kapcsán megmutatja, hogyan csökken a terméshozam egyre nagyobb ütemben délen. Bizonyos államokat gazdaságilag is jobban súlyt a klímaváltozás, mivel az emelkedő hőmérséklet és egyéb változások megnehezítik a kinti munkát, növelik a víz- és villanyszámlákat, és kihatnak a mezőgazdaságra.

Ugyanakkor a felvázolt eshetőségek egyike sem garantált tény, a ProPublica weboldalán elérhető interaktív térképek éppen ezért felvázolnak egy legrosszabb és egy mérsékeltebb forgatókönyvet is.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam