2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett

Védelmébe vette a koronavírus-járvány brazíliai kezelését és környezetvédelmi politikáját Jair Bolsonaro brazil elnök az ENSZ-közgyűlés általános ülésszakán mondott beszédében, ugyanakkor Hszi Csin-ping kínai elnök a párizsi klímaegyezményben vállalt kínai kötelezettségek teljesítésének gyorsítására tett ígéretet.

Brazília „a legdurvább dezinformációs kampány célpontja” az erdőtüzek sújtotta Amazonasszal és a Pantanal mocsárvidékkel kapcsolatban – közölte Bolsonaro, utalva az ökológiailag különösen értékes két régióra, amelyet a vádak szerint a kormánya nem véd meg. A kormány zéró toleranciát tart fenn a környezetvédelmi bűnökkel szemben – jelentette ki a brazil elnök.

Az éve eleje óta 71 673 erdőtüzet regisztráltak az Amazonas vidékén, 12 százalékkal többet, mint tavaly. A délebbre fekvő Pantanalban, a világ legnagyobb mocsaras területén a gócok száma több mint megháromszorozódott.

 A legfrissebb hivatalos adatok szerint 1258 négyzetkilométernyi erdő pusztult el Amazóniában augusztusban, 21 százalékkal kevesebb, mint 2019 azonos hónapjában.

Marhatenyésztők által kiirtott esőerdő helyén ég a föld a brazíliai Pará államban fekvő Novo Progresso közelében 2020. augusztus 23-án
Fotó: MTI/AP/Andre Penner

Hszi Csin-ping kínai elnök a közgyűlésben kijelentette, hogy országa szigorú intézkedésekkel 2030 előtt jelentősen csökkenteni fogja a szén-dioxid-kibocsátást, és 2060-ra eléri a karbonsemlegességet.

A világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátója most először vállalta, hogy véget vet az éghajlatváltozásban játszott szerepének.

„Zöld forradalmat” sürgetve Hszi kijelentette, a koronavírus-világjárvány megmutatta, hogy szükség van a környezet megóvására. „Az emberiség nem engedheti meg tovább magának, hogy semmibe vegye a természet ismételt figyelmeztetéseit” – mondta a kínai elnök.

Hszi Csin-ping kínai elnök videó-összeköttetésen keresztül szólalt fel az ENSZ-közgyűlésen 
Fotó: MTI/EPA/ENSZ/Eskinder Debebe

Hszi nemzetközi klímavédelmi fellépést sürgetett azután, hogy Donald Trump amerikai elnök a párizsi klímaegyezményt „egyoldalú megállapodásnak” nevezte – noha azt közel 200 ország aláírta –, és bírálta Kínát mint a világ legnagyobb szén-dioxid-kibocsátóját. A bejelentést üdvözölték a klímavédők: Jennifer Morgan, a Greenpeace igazgatója „fontos jelnek” nevezte Hszi beszédét.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Különleges baktériumok adhatnak lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam