2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén

Kiderült, hogy 1991-ben –69,6 °C-ot mértek Grönlandon, így 2 Celsius-fokkal megdőlt az eddig ismert hidegrekord az északi féltekén.

Eddig azt hitték, hogy az északi féltekén az oroszországi Verhojanszkban mérték a leghidegebb hőmérsékletet (–67,8°C) még 1892 februárjában, illetve az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Ojmjakonon is ugyanennyit mértek 1933 januárjában – írja a The Guardien alapján az Origo.

A WMO munkatársai most rájöttek, hogy 1991. december 22-én közel 2 Celsius-fokkal mértek már ennél hidegebbet, konkrétan –69,6°C-ot a Klinck bázison.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára a felfedezésre reagálva több sajtóorgánumnak is azt nyilatkozta: a klímaváltozás korában nagy figyelmet fordítanak a hideg- és a melegrekordokra egyaránt, mert ezek a bolygónk hőmérséklete szempontjából sok mindent segítenek megérteni.

A Föld történetében a leghidegebb hőmérsékletet 1983. július 21-én mérték az antarktiszi (déli félteke) Vosztok meteorológiai állomáson, –89,2 °C-ot.

Neked ajánljuk
Több mint egy fokkal melegebb volt az idei nyár hazánkban az átlagosnál A feljegyzések kezdete óta nem volt ilyen enyhe a tél Új-Zélandon Áradások és földcsuszamlások Mexikóban Így készíthetünk otthon herbamézet A vadászat és a természet témájában nyílt kiállítás a Ludwig Múzeumban
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam