2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén

Kiderült, hogy 1991-ben –69,6 °C-ot mértek Grönlandon, így 2 Celsius-fokkal megdőlt az eddig ismert hidegrekord az északi féltekén.

Eddig azt hitték, hogy az északi féltekén az oroszországi Verhojanszkban mérték a leghidegebb hőmérsékletet (–67,8°C) még 1892 februárjában, illetve az akkor a Szovjetunióhoz tartozó Ojmjakonon is ugyanennyit mértek 1933 januárjában – írja a The Guardien alapján az Origo.

A WMO munkatársai most rájöttek, hogy 1991. december 22-én közel 2 Celsius-fokkal mértek már ennél hidegebbet, konkrétan –69,6°C-ot a Klinck bázison.

Petteri Taalas, a WMO főtitkára a felfedezésre reagálva több sajtóorgánumnak is azt nyilatkozta: a klímaváltozás korában nagy figyelmet fordítanak a hideg- és a melegrekordokra egyaránt, mert ezek a bolygónk hőmérséklete szempontjából sok mindent segítenek megérteni.

A Föld történetében a leghidegebb hőmérsékletet 1983. július 21-én mérték az antarktiszi (déli félteke) Vosztok meteorológiai állomáson, –89,2 °C-ot.

Neked ajánljuk
A szélsőségessé váló időjárás nem csak forrósággal teszi próbára az embert Rendkívüli hideget mértek Spanyolországban Árvíz Szerbiában Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: MTI
Vissza
Hírfolyam