2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Osló jó úton halad a klímasemlegesség eléréséhez

Norvégia fővárosa 2019-ben elnyerte az Európa zöld fővárosa címet, nem véletlenül, hiszen aktív szereplője a klímaváltozás elleni harcnak.

Hilde Solli, Oslo klímaügynökségének vezető tanácsadója a nyár elején kiadott új klímastratégiájukban beszélt arról, hogy amennyiben képesek összhangban maradni a párizsi klímaegyezménnyel, akkor leküzdhető az éghajlatváltozás problémája. Solli úgy gondolja, hogy Oslo példamutatóként állhat a világ előtt, mivel klímavédelmi megoldásait más városok is átvehetik – írja a CNCA nyomán a Rakéta.

2030-ra azt tervezik, hogy a 2009-es értékekhez képes kilencvenöt százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását, 2050-re pedig zérókibocsátású várossá alakulnak.

Az ambiciózus cél elérése érdekében számos területen hoznak új intézkedéseket:

  • A közlekedés adja a város közvetlen kibocsátásának nagyjából felét, így a stratégia egyik része az, hogy vonzóbbá tegye a gyaloglást, a biciklizést vagy a tömegközlekedést. Úgy alakítják ki a közlekedési infrastruktúrát, hogy az embereknek jobban megérje tömegközlekedni, kerékpárral vagy elektromos autóval utazni, mint hagyományos gáz- vagy dízelautóval. 
  • Oslóban napjainkban is több tucat elektromos busz közlekedik, a tervek szerint pedig 2028-ra minden tömegközlekedési eszköz zérókibocsátású lesz. A DHL és a helyi nemzeti postai szolgálat, a Norway Post emellett már megkezdte a cargo bike-ok tesztelését a csomagok kiszállítására. Emellett az évtized végéig minden forgalomban lévő autónak elektromosnak kell lennie.
  • Mivel az építőipar szintén hozzájárul a klímaváltozáshoz, ezért több építkezési vállalat már meghatározta saját klímavédelmi céljait, ezenkívül a város közbeszerzéssel is segíti a piac elmozdulását. Oszló más városokkal is együttműködik, hogy keresletet teremtsenek az új, kibocsátásmentes építőipari gépek iránt.
  • Oslo a körkörös gazdaságot tekintve is példamutató, mivel szerves hulladékokból és szennyvízből termelnek biogázt, amikkel aztán a városi buszokat és szemétszállító járműveket működtetik.
Neked ajánljuk
Az Európai Bizottság célul tűzte ki a levegő, a víz és a talaj szennyezőanyag-mentességét Klímabarát település díjat kapott Szeged A tehetős brit családokat igyekeznek rábírni a klímavédelem finanszírozására Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Az ENSZ üzenete az óceánok világnapján: eljött a cselekvés ideje
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam