2021. július 31., Oszkár
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem elégségesek az unió klímavédelmi erőfeszítései?

Hans-Werner Sinn, az ifo gazdaságkutató intézet egykori elnöke szerint az EU által meghirdetett Green Deal klímapolitika nem alkalmas a kitűzött cél elérésére. Mindemellett az 55 százalékos szén-dioxid-kibocsátás-csökkentési célt „tervgazdaságra emlékeztető részletintézkedések zagyvalékával kívánják elérni” – fogalmazott a neves közgazdász újságíróknak a B&C alapítvány alkalmazott tudományi Houska-díjának átvétele alkalmából.

A fosszilis energiahordozók ugyanis világpiaci cikkek, és ha Európa valamelyikből kevesebbet fogyaszt, akkor megtalálják az utat máshová. Az az olaj pedig, amire éppen nincsen szükség, az „nem fog a földben maradni” mint ahogy például a szén – figyelmeztetett a neves közgazdász.

Különösen nagy szálka Hans-Werner Sinn szemében az EU autóiparra vonatkozó emissziócsökkentési terve, ami a kilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátás 50 százalékos csökkentését irányozná elő 2021 és 2030 között. A 2019 elején kitűzött csökkentési cél még 37,5 százalék volt.

Jelenleg az EU-ban fogalomba helyezett új autók szén-dioxid-kibocsátása nem haladhatja meg a 95 grammot kilométerenként. Ezt technikailag lehetetlen 47,5 grammra csökkenteni Sinn szerint. Az ilyen intézkedések egyetlen célja szerinte nem más, mint „piacra erőszakolni” az elektromos autókat.

Az pedig, hogy az Európai Bizottság „zérókibocsátásúnak” tekinti az elektromos autót, a közgazdász szerint „merő szemfényvesztés”.

Ugyanis a jelenlegi energiamix mellett az elektromos autók több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a dízelesek, mivel az áramtermelésben magas a szén részaránya. Mindemellett a nagy energiaigénnyel előállított akkumulátorok túlnyomó része is Kínából származik, ahol szintén nagy a szén részaránya az áramtermelésben – mutatott rá. 

Az ifo gazdaságkutató intézet egykori elnöke szerint „a tervgazdaságba vetett naiv hit” uralkodott el Brüsszelen, és a maga részéről „óva intene bárkit, hogy erre az útra lépjen”. Ezzel ugyanis csak az iparunkat tesszük tönkre, és abból semmi jó nem származhat.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Fák ültetésével a városainkat is sokkal élhetőbbé tehetnénk Olaszországi extrémek: úgy hullott az égből a jég, mint a kavics Az ausztrál bozóttüzek erősebben hűtötték a klímát, mint a koronavírussal járó leállás
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam