2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

ITM: újabb klímavédelmi finanszírozási lehetőségek a Nyugat-Balkánon

A járvány okozta globális visszaesést követő visszarendeződés várhatóan felgyorsítja a gazdaság zöld átalakítását egész Európában, így Magyarországon és a Nyugat-Balkánon is – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.

Az ITM háttérintézményeként működő Nyugat-balkáni Zöld Központ az újabb pályázati lehetőségekről tartott online tájékoztató napot pénteken – ismertették a közleményben.
A rendezvényt megnyitó Botos Barbara, a tárca klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a magyarországi klímapolitika kifejezetten ambiciózus időszakát éli.

A helyettes államtitkár röviden beszámolt Magyarország klímavédelmi eredményeiről és törekvéseiről, amelyeknek – a párizsi megállapodás előírásaival összhangban –szerves részét képezi a fejlődő országok, így a nyugat-balkáni régió klímapolitikai erőfeszítéseinek támogatása is.

Kiemelte, hogy a központ első támogatási felhívásának sikere és népszerűsége után az ITM nagy várakozással tekint a második pályázati lehetőségre is.

Az első kiírásra mintegy 60 projekttámogatási kérelmet nyújtottak be, a rendelkezésre álló 400 millió forintos keretösszeget közel hatszorosan haladták meg az igények, végül 12 projekt nyert el támogatást.

Az ITM közölte: a tájékoztató nap részeként virtuális kerekasztal-beszélgetésen vettek részt a Zöld Központ stratégiai partnerei, a hazai és nemzetközi pénzügyi és szakpolitikai intézmények képviselői. A felek megvitatták a globális járvány időszakában a zöldgazdaságot érő aktuális kihívásokat.

Szóba került többek között az új európai uniós pénzügyi perspektíva, a különböző gazdaságélénkítő csomagok klímaérzékenysége, a zöldkötvények piacának aktualitásai között az első magyar kibocsátás sikere, a lehetséges válaszlépések és a Nyugat-Balkán országainak helyzete is.

A szakpolitikai vita után Örlős László, a Zöld Központ ügyvezető igazgatója és munkatársai bemutatták a második nyugat-balkáni beruházás-előkészítő és kapacitásfejlesztő támogatási felhívás főbb szempontjait. A 2020 októberében megjelenő program célja, hogy a Nyugat-Balkánon ösztönözze a külföldi magyar befektetések bővítését, a hazai kis- és középvállalatok eredményes bekapcsolódását a regionális és nemzetközi értékláncokba. 

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam