2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A járványügyi intézkedések betartásával, visszafogottan, de folytatódtak a klímasztrájkok

Tavaly ilyenkor világszerte hatmillió ember vonult az utcákra, hogy határozottabb fellépést sürgessen a klímaváltozás ellen. Idén a hangsúly átkerült az online térbe, de a biztonságos távolság megtartásával és a résztvevők számának korlátozásával most is 150 ország fiataljai vettek részt a klímasztrájkban.

Iskolás diákok, fiatal aktivisták és közösségek mozdultak meg világszerte, hogy a járvány közepette is sztrájkkal hívják fel a figyelmet a klímaváltozás fenyegető következményeire. A Friday for Futures mozgalmat elindító Greta Thunberg az aktuális svéd előírásokkal összhangban 50 fős tüntetésen vett részt, a kötelező kétméteres védőtávolságot is megtartva. Alkalmazkodunk – kommentálta a helyzetet Twitter-bejegyzésében.

Világszerte 3500 helyszínen terveztek megmozdulást, emellett az online térbe szorult aktivisták több ezer posztban követeltek határozottabb klímavédelmi  intézkedéseket.

A járvány által életre hívott sajátos megoldás volt az a 24 órás Zoom-konferencia, amelyen a világ különböző részein élő bejelentkezők számoltak be a régiójukra jellemző sajátos kihívásokról.

A Fridays for Future magyarországi csoportja a Szabadság hídra szervezett flash mobbal csatlakozott a klímasztrájkhoz
Fotó: Járdány Bence / Greenpeace/Fridays For Future Magyarország

A Guardian körképe szerint figyelemfelhívó megmozdulásokra került sor többek között Ausztráliában, Indiában, Bangladesben és Dél-Afrikában. A Fülöp-szigeteken tiltakozók hangsúlyozták: hazájuk egyike a klímaváltozás következményeitől legerősebben sújtott területeknek, miközben kibocsátásuk messze elmarad a nagyobb teljesítményű gazdaságok mögött. 

A legfeltűnőbb akcióra Svalbard szigetén, a sarki jég szélén került sor, ahol Mya-Rose Craig, egy ismert madárbarát és aktivista a Greenpeace segítségével tüntetett.

Forrás: FRANCE 24/youtube.com
Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam