2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kína új kibocsátási célja az elmúlt öt év legfontosabb klímavédelmi fejleménye

Ha Hszi Csin-ping miniszterelnök ígéretének megfelelően Kína 2060-ra eléri a karbonsemlegességet, azzal kutatók szerint a várható globális felmelegedés mértéke akár 0,2-0,3 fokkal is csökkenthet.

Az ENSZ-közgyűlés általános ülésszakán a Föld legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító ország először tett vállalást arra, hogy felszámolja a klímaváltozást előidéző üvegházgázok kibocsátásának rá eső részét

Amennyiben sikerül teljesíteni, az eddig kitűzött klímavédelmi célok közül a kínai lehet a legnagyobb hatással a várható globális felmelegedés mértékére a Climate Action Tracker (CAT) kutatási konzorcium értékelése szerint.

Ez a globális klímavédelmi szabályozás elmúlt öt évének legfontosabb bejelentése

 – fogalmazott Niklas Hoehne, a konzorcium mögött álló német alapítású klímakutató intézet (New Climate Institute) képviselője. A CAT értékelése szerint a párizsi klímaegyezményben részt vevő 200 ország együttes vállalásainak hatására 2100-ra a globális felmelegedés értéke várhatóan 2,7 °C körül alakulna. Amennyiben Kína nettó szén-dioxid-kibocsátása 2060-ra eléri a nullát, ez az érték 2,4-2,5 fokra csökkenhet.

Igaz, ez még mindig nagyon messze van a kutatók szerint kívánatos 1,5 °C-os szinttől, amellyel a klímaváltozás legsúlyosabb következményei elkerülhetők lennének. Ahhoz, hogy az ideális célt teljesíteni tudjuk, a szén-dioxid-kibocsátást globális szinten már 2050-re nettó nullára kéne csökkentenünk. A bejelentés ezzel együtt is fontos változások elindítója lehet, hiszen hozzájárulhat, hogy a globális kibocsátás 29 százalékáért felelős országban tervezett infrastruktúra-fejlesztések már a közelebbi jövőben is a klíma ügyét szem előtt tartva valósuljanak meg.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: reuters.com
Vissza
Hírfolyam