2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy friss kísérlet alapján a vulkáni hamu segíthet megkötni a légkörben felhalmozódott szén-dioxidot

A Southamptoni Egyetem kutatói a tengerek szén-dioxid-megkötő képességét fokoznák a fenékre juttatott vulkáni hamu segítségével.

Az elmúlt évtizedekben tudományos bizonyítékok sora igazolta a légkörbe jutó üvegházgázok káros hatását, ami végül oda vezetett, hogy számos ország elkötelezte magát a szén-dioxid-kibocsátásának jelentős csökkentése mellett. Ugyanakkor a klímamodellek eredményei alapján a légkörben már felhalmozódott szén-dioxid kezelése nélkül ezek az erőfeszítések nem lesznek elegendőek  – idézte fel a Phys.org.

A légkör szén-dioxid-tartalmának kiválasztására és megkötésére számos a természetben már létező vagy éppen komoly innovációs potenciált igénylő módszer létezik az erdősítéstől a bonyolult vegyészi eljárásokig – utóbbiak esetében a költségek és a lehetséges kockázatok miatt is komoly aggályok merülnek fel. A Southamptoni Egyetem kutatói most egy természetben is lezajló folyamat felerősítésének lehetőségét vizsgálták.

Azt modellezték, milyen hatékonysággal lehetne megkötni a szén-dioxidot egy hajóból a tenger fenekére juttatott vulkáni hamu segítségével: eredményeik alapján 25 ezer tonna hamu 2300 tonna szén-dioxidot kötne meg.

A vulkánok többsége az óceánok közelében helyezkedik el, így minden évben több millió tonna hamu kerül a vízbe, majd ülepedik le a fenéken, fokozva az óceánok szén-dioxid-megkötő képességét. Az óceáni üledékben az üvegházgáz szerves szén, illetve mészkő formájában tárolódik el Fotó: shutterstock.com

Az eljárással ez alapján tonnánként 50 dollárért lehetne leválasztani az üvegházgázt, ami a lehetséges eljárások közül kifejezetten olcsónak számít. Ráadásul a Föld legnagyobb szén-dioxid- megkötőinek számító óceánokban természetesen is végbemenő folyamat felerősítéséről van szó, amihez értékes termőtalaj kisajátítására sincs szükség. Az eljárás hatékonyságát és biztonságosságát ugyanakkor még további vizsgálatoknak kell igazolniuk.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam