2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közösségi gyűlés keretében, helyi lakosok dolgozták ki a fővárosi klímastratégia alapjait

A Fővárosi Önkormányzat első, közösségi klímavédelmi javaslatcsomagját készítették el véletlenszerűen kiválasztott budapestiek – derül ki a főváros közleményéből.

A javaslatcsomag elkészítésére összehívott közösségi gyűlésen a klímavészhelyzettel kapcsolatban az általuk legsürgetőbbnek tartott problémákra dolgoztak ki intézkedéseket – írja a Portfolio.

A közösségi gyűlésen közel 50 olyan véletlenszerűen kiválasztott budapesti polgár vett részt, akik nemüket, végzettségüket, életkorukat tekintve leképezik a város összetételét. A résztvevők vállalták, hogy szeptemberben két hétvégén keresztül nyitottan, különböző álláspontokat meghallgatva, majd azokról beszélgetve véleményeket, javaslatokat formálnak a klímaügy budapesti vonatkozásairól.

A klímaválságra adott válaszlépéseket három körben válogatták le a résztvevők, végül pedig nyolc témakört emeltek ki, amelyekkel kapcsolatban a leginkább várják az intézkedéseket a Fővárosi Önkormányzattól a budapestiek.

Ezek a témakörök az épületenergetika, a közlekedés, a klímaválság kommunikációja és tudatosítása, illetve a zöld-kék infrastruktúra, azaz a vízgazdálkodás és zöldfelületek problémái.

A részletes javaslatcsomagot a DemNet Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány és a Fővárosi Önkormányzat közös esemény alkalmával október folyamán hozza nyilvánosságra. A klímavédelemmel foglalkozó szakértői csapat a javaslatokat beépíti az önkormányzat most készülő új klímastratégiájába, ami a tervek szerint még idén a Fővárosi Közgyűlés elé kerül.

Neked ajánljuk
Ürge-Vorsatz Diána szerint a Covid miatti leállás nem javított a klíma állapotán Több mint tízezer tudós figyelmeztet a Föld „életjeleinek” gyengülésére Különleges baktériumok adhatnak lendületet a klímavédelmi erőfeszítéseknek A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam