2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Áder: nincs jogunk szétrombolni a természetet

Azonnali cselekvésre szólított fel Áder János államfő a Föld biológiai sokszínűségének megóvása érdekében.

Bár az elmúlt években számos politikai döntés született a romlás megállítására, a helyzet ma mégis tragikusabb, mint valaha – jelentette ki a köztársasági elnök az ENSZ virtuális Biodiverzitás Csúcstalálkozójára küldött, szerdán elhangzott beszédében.

„Nincs jogunk a sok millió év alatt kialakult, érzékeny összhangot mutató természeti rendszereket szétrombolni. Nincs jogunk gyermekeink, unokáink életesélyeit csökkenteni. Erkölcsi kötelességünk változtatni”

– szögezte le Áder János. Régóta tudott, hogy a biológiai sokféleség olyan ütemben csökken a Földön, amire 65 millió éve nem volt példa – hangsúlyozta az államfő –, ahogy az is ismert: nincs fenntartható fejlődés a természet biológiai sokszínűsége és szolgáltatásai nélkül. „Mindannyian tudjuk, hogy nemcsak természeti környezetünk megóvása a tét, de az emberi faj jövője is” – hangsúlyozta.

Bár a média a biodiverzitás hanyatlása kapcsán az emblematikus állatokat, például a hópárducot vagy az óriásteknőst láttatja, Áder János a beporzó rovarok és a talajban élő gyökérgombák példáján mutatta be: hosszan sorolhatók a veszélyeztetett fajok.

Áder János beszéde Forrás: M1 - Híradó/youtube.com
Neked ajánljuk
A sport világa segíthet visszahozni a természetet a nagyvárosokba A modern ember a történelemben elsőként jelent magára is fenyegetést Az Alkotmánybírósághoz fordult Áder János a hulladékgazdálkodási törvény ügyében A zöldülés útján a hazai távhőszolgáltatás Új napelemek segítik a Nemzetközi Űrállomás munkáját
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam