2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem egyformán hat a napszakokra a klímaváltozás

Gyorsabban melegszenek az éjszakák, mint a nappalok a globális felmelegedés miatt, derül ki abból a világméretű kutatásból, amely először vizsgálta a nappalok és az éjszakák hőmérsékletkülönbségét a felmelegedés relációjában.

A kutatók 35 évnyi éjszakai és nappali hőmérsékletadatokat vizsgáltak meg 2017-ig bezárólag – számolt be a Guardian alapján a 444.hu.

Azt találták, hogy bár mindkét napszakban megfigyelhető melegedés, az éjszakák átlagosan 0,25 fokkal voltak melegebbek, mint a nappalok.

A vizsgált helyek kétharmadánál volt kimutatható ez az eredmény, különösen Európában, Nyugat-Afrikában, Dél-Amerika nyugati részén és Közép-Ázsiában volt jelentős az éjszakai gyorsabb melegedés. Ugyanakkor egyes helyeken – az USA déli részén, Mexikóban és a Közel-Keleten – a nappalok melegedtek gyorsabban.

A jelenség oka, hogy a globális felmelegedés hatással van a felhőképződésre, és ahol napközben felhőtakaró alakul ki, ott elzárja a napfény útját, de így éjszaka a felhők több hőt és páratartalmat tartanak meg, akárcsak egy takaró. Ahol viszont nem felhős az ég napközben, ott a nappalok fognak gyorsabban melegedni.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A klímával kapcsolatos tudatosság a fiatalok párválasztására is hatással van A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam