2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem egyformán hat a napszakokra a klímaváltozás

Gyorsabban melegszenek az éjszakák, mint a nappalok a globális felmelegedés miatt, derül ki abból a világméretű kutatásból, amely először vizsgálta a nappalok és az éjszakák hőmérsékletkülönbségét a felmelegedés relációjában.

A kutatók 35 évnyi éjszakai és nappali hőmérsékletadatokat vizsgáltak meg 2017-ig bezárólag – számolt be a Guardian alapján a 444.hu.

Azt találták, hogy bár mindkét napszakban megfigyelhető melegedés, az éjszakák átlagosan 0,25 fokkal voltak melegebbek, mint a nappalok.

A vizsgált helyek kétharmadánál volt kimutatható ez az eredmény, különösen Európában, Nyugat-Afrikában, Dél-Amerika nyugati részén és Közép-Ázsiában volt jelentős az éjszakai gyorsabb melegedés. Ugyanakkor egyes helyeken – az USA déli részén, Mexikóban és a Közel-Keleten – a nappalok melegedtek gyorsabban.

A jelenség oka, hogy a globális felmelegedés hatással van a felhőképződésre, és ahol napközben felhőtakaró alakul ki, ott elzárja a napfény útját, de így éjszaka a felhők több hőt és páratartalmat tartanak meg, akárcsak egy takaró. Ahol viszont nem felhős az ég napközben, ott a nappalok fognak gyorsabban melegedni.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam