2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szinte lehetetlen megbecsülni, hány ember lakóhelyét teheti élhetetlenné az éghajlatváltozás

Egy 2011-es becslés szerint 2100-ra több mint 187 millió ember kényszerül majd elhagyni otthonát, mivel addigra a tengerszint várhatóan két métert emelkedik. Egy friss tanulmány szerint azonban legalább 630 millió főt fenyeget ez a veszély, ugyanakkor a dolog jóval összetettebb annál, mintsem hogy pusztán a tengerszint-emelkedést vizsgáló elemzésekből meg lehetne állapítani az elvándorlók pontos számát.

Az új tanulmány harminchárom olyan korábbi, egymástól független kutatási eredmény összehasonlításán alapul, amelyekben a kutatók felvázolták a tengerszint-emelkedés lehetséges hatásait a migrációs mintázatokra – írja a Rakéta.

A kutatásnál közreműködő amerikai (UNU-EHS), ausztrál (UOM) és francia intézetek (Università Ca'Foscari) környezetvédelmi, gazdasági és egészségügyi munkatársai alaposan megvizsgálták a korábbi tanulmányokban alkalmazott módszereket és adatsorokat, és megpróbálták kiszűrni belőlük a bizonytalanságokat.

Valamennyi értekezésben szerepelt az a meglátás, miszerint a migráció és a tengerszint emelkedése közötti összefüggések hihetetlenül összetettek, mivel nem garantált, hogy minden közvetlenül érintett személy elköltözik.

Sokan nagy valószínűséggel megpróbálják megvédeni otthonukat az áradások ellen, védőfalak építésével vagy házuk megemelésével. Ezek alapján lehetetlen megbecsülni, hogy hogyan reagálnak majd az emberek, ahogy annak is számtalan oka lehet, ha valaki inkább lakóhelyét választja a menekülés helyett. Utóbbiak az úgynevezett „kelepcébe került népek”, amelyek viszont legalább annyira veszélyeztetettek – ha nem jobban –, mint a költözködők.

Nem csak a tengerszint emelkedése hozhat leküzdhetetlen kihívásokat Fotó: shutterstock.com

A pontosabb becslések érdekében fontos lenne megérteni, hogy a tengerszint emelkedése hogyan hat más környezeti változásokra, például a megemelkedett hőmérsékletre és a változó csapadékmintákra. Emellett fontos lenne leszámolni a klímaváltozást körüllengő mítoszokkal is: például hogy a népesség mindenféleképpen délről északra vándorol majd.

Ez az elmélet a kutatók szerint azon a hibás feltételezésen alapul, hogy az elköltözők mindenképpen az anyaországukon túlra települnek.

Az efféle elgondolások csak szükségtelen aggodalmat gerjesztenek a társadalomban, és elterelik a figyelmet az igazán fontos dolgokról, vagyis a veszélyeztetettek támogatásáról.

Neked ajánljuk
A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal A koronavírus miatt átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: raketa.hu
Vissza
Hírfolyam