2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már napjainkban is megfigyelhetők hazánkban a klímaváltozás jelei

Ráadásul a folyamat a globális átlaghoz képest kicsit gyorsabb ütemű, és elsősorban a csapadékjelenségek egyre szélsőségesebb átrendeződését eredményezi – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

Tehát nem az időjárásban kell gondolkodni, hanem a hosszú távú átlagjelenségek a kérdésesek – tette hozzá. Vagyis ennek alapján mondható, hogy az átlagosnál hidegebb vagy melegebb, esetleg szárazabb idő lesz, vagy több csapadék várható.

Az OMSZ elnöke szerint a hétköznapi életben is egyértelműen látszanak a klímaváltozás jelei,

amit mindenki megfigyelhet például az extrém szárazságokkal kapcsolatban, de az is feltűnhet, hogy a csapadékjelenségeknek az intenzitása és a frekvenciája mennyire megváltozott: azaz ritkán, de akkor felhőszakadás-mennyiségű csapadék esik, amit a termőföld nem képes megfelelően hasznosítani, ebből aztán fölcsuszamlások és egyéb károkozások történhetnek – fogalmazott Radics Kornélia.

Az időjárás kiszámíthatatlanságával kapcsolatban – mint megjegyezte – viszont nem arra kell gondolni, hogy amikor konkrétan az előrejelzésre kerül sor, ne tudná a meteorológia szolgálat megfelelő pontossággal előrevetíteni.

A fogalom inkább arra irányul, hogy maga az éghajlat a kiszámíthatatlan, azaz hogy a nyár helyett már inkább télen esik több csapadék, de nem hó formájában, vagy hogy felborult a korábbi négy évszakos rend.

Ugyanígy szárazság is volt mindig, azonban az aszályos időszakok gyakorisága, intenzitása és hosszúsága jelentősen megnőtt az elmúlt években, komolyabb problémákat okozva.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam