2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már napjainkban is megfigyelhetők hazánkban a klímaváltozás jelei

Ráadásul a folyamat a globális átlaghoz képest kicsit gyorsabb ütemű, és elsősorban a csapadékjelenségek egyre szélsőségesebb átrendeződését eredményezi – mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke.

Tehát nem az időjárásban kell gondolkodni, hanem a hosszú távú átlagjelenségek a kérdésesek – tette hozzá. Vagyis ennek alapján mondható, hogy az átlagosnál hidegebb vagy melegebb, esetleg szárazabb idő lesz, vagy több csapadék várható.

Az OMSZ elnöke szerint a hétköznapi életben is egyértelműen látszanak a klímaváltozás jelei,

amit mindenki megfigyelhet például az extrém szárazságokkal kapcsolatban, de az is feltűnhet, hogy a csapadékjelenségeknek az intenzitása és a frekvenciája mennyire megváltozott: azaz ritkán, de akkor felhőszakadás-mennyiségű csapadék esik, amit a termőföld nem képes megfelelően hasznosítani, ebből aztán fölcsuszamlások és egyéb károkozások történhetnek – fogalmazott Radics Kornélia.

Az időjárás kiszámíthatatlanságával kapcsolatban – mint megjegyezte – viszont nem arra kell gondolni, hogy amikor konkrétan az előrejelzésre kerül sor, ne tudná a meteorológia szolgálat megfelelő pontossággal előrevetíteni.

A fogalom inkább arra irányul, hogy maga az éghajlat a kiszámíthatatlan, azaz hogy a nyár helyett már inkább télen esik több csapadék, de nem hó formájában, vagy hogy felborult a korábbi négy évszakos rend.

Ugyanígy szárazság is volt mindig, azonban az aszályos időszakok gyakorisága, intenzitása és hosszúsága jelentősen megnőtt az elmúlt években, komolyabb problémákat okozva.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam