2020. október 27., Szabina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A déli jégsapka mégsem játszik fontos szerepet az óceánban tárolt szén-dioxid visszatartásában

Egy friss kutatás cáfolta azt az elméletet, amely szerint az Antarktisz jégtakarója akadályozná meg a tengerben megkötött szén-dioxid felszabadulását a légkörbe. Ugyanakkor a jég – és annak eltűnése – számos más módon van hatással a klímaváltozás alakulására.

Az Antarktiszt körülvevő Déli-óceán egyike azoknak a területeknek, ahol a mélytengerek szénben gazdag vizei a felszín közelébe kerülhetnek. A jégkorszakokat követő olvadás hatásait elemezve számos kutató jutott arra a következtetésre, hogy a jégtakaró szerepet játszik a vízben tárolt szén-dioxid visszatartásában.

Az MIT friss kutatása azonban klímamodellek segítségével arra a következtetésre jutott, hogy a jég „takaró” hatása a korábban feltételezettnél sokkal kisebb jelentőséggel bír a légkör szén-dioxid-koncentrációja szempontjából.

A jég ugyanis a vizek árnyékolásával, a napsugarak visszatartásával akadályozza a fitoplanktonok fejlődését – vagyis a szén-dioxid megkötését –, a két folyamat pedig kiegyenlíti egymást.

A jég ugyanakkor sok más szempontból játszik fontos szerepet a klímaváltozás alakításában: fehér felszíne a víznél kevesebb napsugarat nyel el, illetve hatékonyabban veri vissza azokat.

Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései A juharfa egy faja véd a legjobban a káros UV-sugárzás ellen Újra Nyíregyházán Európa legnagyobb afrikai elefántja (képgalériával) Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás
Tovább a forrásra: phys.org
Vissza
Hírfolyam