2021. június 16., Jusztin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyárias szeptember van mögöttünk

A statisztikák alapján is enyhébb volt idén az ősz első hónapja a szokásosnál: ugyanis a jelentősebb magyar városokban a szeptemberi átlaghőmérséklet 15,2–16,5 Celsius-fok között alakul, amihez képest idén 17,6–19,6 Celsius-fokos átlagot mértek.

Ráadásul a hőérzetet tovább fokozhatta, hogy az ország több pontján az elmúlt három évben tapasztaltakhoz képest is jelentősen melegebb volt idén szeptemberben – mutatott rá a G7.

Az elmúlt tíz évben 2011-ben, 2012-ben, illetve 2016-ban volt csak hasonlóan meleg az első őszi hónap.

Tehát túlzás lenne rendkívüliként jellemezni az idei őszkezdet melegét, de szokványosnak semmiképpen sem tekinthető.

A városok szeptemberre vonatkozó hőmérsékleti adataiból kitűnik, hogy bár a historikus, múlt századi adatok között is akadnak (akár jóval) magasabbak az idei átlaghőmérsékletnél, de az 1950-es, 60-as évekig még csak meglehetősen ritkán, aztán egyre gyakrabban.

Ködös szeptemberi napfelkelte Zalában Fotó: MTI/Varga György

A szeptemberek felmelegedése az ország déli részét kevésbé érinti, mint az északit. Míg 1901 és 2020 között Budapesten, Debrecenben és Szombathelyen átlagosan évenként 0,01 Celsius-fokot meghaladó mértékben nőttek a szeptemberi átlaghőmérsékletek, addig Pécsen és Szegeden ilyen trendszerű változás nem látszik.

A G7 cikke izgalmas ábrákon mutatja be a szeptemberi átlaghőmérséklet időbeli változásait.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A tengerkutatás korai úttörői segítenek feltérképezni a klímaváltozás következményeit Az UNESCO sürgeti, hogy a klímaváltozás is kerüljön be a tananyagba Magyarországon teszteli az új csomagolási fejlesztését a Coca-Cola Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam