2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyárias szeptember van mögöttünk

A statisztikák alapján is enyhébb volt idén az ősz első hónapja a szokásosnál: ugyanis a jelentősebb magyar városokban a szeptemberi átlaghőmérséklet 15,2–16,5 Celsius-fok között alakul, amihez képest idén 17,6–19,6 Celsius-fokos átlagot mértek.

Ráadásul a hőérzetet tovább fokozhatta, hogy az ország több pontján az elmúlt három évben tapasztaltakhoz képest is jelentősen melegebb volt idén szeptemberben – mutatott rá a G7.

Az elmúlt tíz évben 2011-ben, 2012-ben, illetve 2016-ban volt csak hasonlóan meleg az első őszi hónap.

Tehát túlzás lenne rendkívüliként jellemezni az idei őszkezdet melegét, de szokványosnak semmiképpen sem tekinthető.

A városok szeptemberre vonatkozó hőmérsékleti adataiból kitűnik, hogy bár a historikus, múlt századi adatok között is akadnak (akár jóval) magasabbak az idei átlaghőmérsékletnél, de az 1950-es, 60-as évekig még csak meglehetősen ritkán, aztán egyre gyakrabban.

Ködös szeptemberi napfelkelte Zalában Fotó: MTI/Varga György

A szeptemberek felmelegedése az ország déli részét kevésbé érinti, mint az északit. Míg 1901 és 2020 között Budapesten, Debrecenben és Szombathelyen átlagosan évenként 0,01 Celsius-fokot meghaladó mértékben nőttek a szeptemberi átlaghőmérsékletek, addig Pécsen és Szegeden ilyen trendszerű változás nem látszik.

A G7 cikke izgalmas ábrákon mutatja be a szeptemberi átlaghőmérséklet időbeli változásait.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Tovább a forrásra: g7.hu
Vissza
Hírfolyam