2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nem a faültetés az egyetlen üdvös megoldás, maguktól is nőnek

Egy új kutatás eredményei alapján a Föld számos térségében gazdaságosabb lenne a mesterséges erdőtelepítések helyett egyszerűen a fás társulások természetes regenerálódásában bízni. Az így létrejövő erdőségek ugyanis a korábbi becslésekkel szemben jelentős mértékben járulhatnak hozzá a szén-dioxid megkötéséhez.

A kivágott erdők vesződséges és meglehetősen drága újratelepítése nem az egyetlen járható út, ha a Föld szénmegkötő képességét szeretnénk helyreállítani. Megfelelő körülmények között a fák maguktól is hatékonyan foglalják vissza a megbolygatott területeket – mutat rá egy a Nature-ben publikált friss tanulmány. A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták: klímavédelmi szempontból a meglévő fás területek megőrzése a leghatékonyabb megoldás.

Sajnos napjainkra a bolygónkat borító erdőtakaró jelentős területeken szorult vissza. Egészen mostanáig az volt az uralkodó felfogás, hogy a klíma szempontjából a mesterséges erdősítés a kívánatos megoldás, a mostani kutatás szerint azonban a természetesen helyreálló élőhelyekre a honos fa- és állatfajták nagyobb aránya jellemző.

Ugyanakkor az egyszerűbb megoldás csak abban az esetben lehet hatékony, ha a fák szaporodását esetleg akadályozó tényezőket felszámoljuk.

A természetes regenerálódáshoz különösen a trópusi övezetekben, Nyugat-, illetve Közép-Afrika területein alkalmasak a feltételek, Közép-Európában, illetve a Közel-Keleten a folyamat lassabban megy végbe.

A kellően fajgazdag növényzet kialakulásához ugyanakkor a zavarásmentes környezet mellett a magok megfelelő közelsége is szükséges. Optimális esetben az így regenerálódó erdőségek a korábban becsültnél globálisan 30 százalékkal több üvegházgázt köthetnek meg. Ráadásul a trópusi erdők esetében a különbség még jelentősebb, ami lényegesen csökkentheti az emberiség klímavédelemre fordított kiadásait.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: theguardian.com
Vissza
Hírfolyam