2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bár drágának tűnhet, a klímavédelem sokkal jutányosabb, mint a szabadjára engedett felmelegedés

A kezeletlen klímaváltozás költségei 2070-re világszerte akár 4,6 ezermilliárd dollárra rúghatnak a University College London és a Carbon Disclosure Projekt (CDP) nevű szervezet kutatóinak prognózisa szerint.

A következő évszázad végére, 2200-ban a 30 ezermilliárd dolláros küszöböt is elérhetik a költségek, mivel a természeti katasztrófák egyre pusztítóbb méreteket ölthetnek. A számításaik arra a forgatókönyvre vonatkoznak, ha az üvegházhatású gázok jelenlegi mértékű emissziója folytatódna, aminek eredményeként az évszázad végére 4,4 Celsius-fokkal emelkedhet a Föld hőmérséklete.

A párizsi klímaegyezmény azt a célt tűzte ki, hogy a globális felmelegedés mértékét jóval 2 Celsius-fok alatt tartsák. A londoni kutatók ennek a forgatókönyvnek a költségeit is kiszámították: ha a Föld felmelegedésének mértéke a század végére 2 Celsius-fokban korlátozódik, akkor 2070-re a klímaváltozás költségei 1,8 ezermilliárd dollárra rúgnak, majd ezt követően is hasonló szinten mozognak.

Ehhez képest a „minden ugyanúgy megy tovább” forgatókönyv esetén már 2070-ben háromszor nagyobbak lennének a költségek, 2200-ra pedig már 17-szer nagyobbak.

„A törvényhozóknak, vállalkozóknak és a pénzügyi szektornak is proaktívan finanszírozniuk kellene a klímaváltozás elleni harcot az egyre növekvő károk okozta magas költségek elkerülése érdekében” – mondta Carole Ferguson, a Carbon Disclosure Project munkatársa.

Sok más kutatással ellentétben a londoni vizsgálat nem a fenyegető környezeti károkra összpontosított, hanem csak a költségekre, amelyeket ezek okoznak – ilyen például a természeti katasztrófák sújtotta városok újjáépítése. Ez fontos szempont a politikai döntéshozók számára, hiszen nekik hazájuk gazdaságát is szem előtt kell tartaniuk.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam