2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bár drágának tűnhet, a klímavédelem sokkal jutányosabb, mint a szabadjára engedett felmelegedés

A kezeletlen klímaváltozás költségei 2070-re világszerte akár 4,6 ezermilliárd dollárra rúghatnak a University College London és a Carbon Disclosure Projekt (CDP) nevű szervezet kutatóinak prognózisa szerint.

A következő évszázad végére, 2200-ban a 30 ezermilliárd dolláros küszöböt is elérhetik a költségek, mivel a természeti katasztrófák egyre pusztítóbb méreteket ölthetnek. A számításaik arra a forgatókönyvre vonatkoznak, ha az üvegházhatású gázok jelenlegi mértékű emissziója folytatódna, aminek eredményeként az évszázad végére 4,4 Celsius-fokkal emelkedhet a Föld hőmérséklete.

A párizsi klímaegyezmény azt a célt tűzte ki, hogy a globális felmelegedés mértékét jóval 2 Celsius-fok alatt tartsák. A londoni kutatók ennek a forgatókönyvnek a költségeit is kiszámították: ha a Föld felmelegedésének mértéke a század végére 2 Celsius-fokban korlátozódik, akkor 2070-re a klímaváltozás költségei 1,8 ezermilliárd dollárra rúgnak, majd ezt követően is hasonló szinten mozognak.

Ehhez képest a „minden ugyanúgy megy tovább” forgatókönyv esetén már 2070-ben háromszor nagyobbak lennének a költségek, 2200-ra pedig már 17-szer nagyobbak.

„A törvényhozóknak, vállalkozóknak és a pénzügyi szektornak is proaktívan finanszírozniuk kellene a klímaváltozás elleni harcot az egyre növekvő károk okozta magas költségek elkerülése érdekében” – mondta Carole Ferguson, a Carbon Disclosure Project munkatársa.

Sok más kutatással ellentétben a londoni vizsgálat nem a fenyegető környezeti károkra összpontosított, hanem csak a költségekre, amelyeket ezek okoznak – ilyen például a természeti katasztrófák sújtotta városok újjáépítése. Ez fontos szempont a politikai döntéshozók számára, hiszen nekik hazájuk gazdaságát is szem előtt kell tartaniuk.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam