2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ legzöldebb országainak listája

A világ legzöldebb országainak listáján csak európai ország található az első 10 helyezett között. Dánia az élre ugrott, Svájc a harmadik helyre csúszott vissza, Hollandia épp nem fért fel a top 10-be, míg Japán a 12., Magyarország pedig a 33. lett.

Az Environmental Performance Indexet (EPI), azaz a Környezeti Teljesítmény Indexet a Yale és a Columbia Egyetem kutatói hozták létre az EU kutatóival közösen, hogy számszerűsített teljesítményindikátorok alapján rangsorolják az országok környezetvédelmi erőfeszítéseit, az egyes kormányok intézkedéscsomagjainak hatékonyságát – írja az Nrgreport.

Dánia kontinensünk „legzöldebb” országaként 82,5 ponttal áll a 2020-as EPI-lista élén. 

A környezeti teljesítmény megítélésekor sokat számított, hogy 2050-re Dánia 100% -ban függetlenné válna a fosszilis tüzelőanyagoktól, illetve ma is a villamos energia jó része szélturbinákból érkezik.

A közegészségügy területén 100 pontot elérő országban kiemelten nagy figyelmet fordítanak az állatfajok védelmére és a szennyvízkezelésre – csupán a fenékvonóhálós halászatban elért 13-as pontszámukon van mit javítaniuk.

A 600 ezer lakosú Luxemburg 2018-ban még csak 7. volt a listán, mostanra felküzdötte magát a 2. helyre, pontszámokban 82,3-as eredménnyel. Svájc nem csak a havas Alpokról és a lélegzetelállító zöld dombokról híres, hanem zöldgazdaságáról is. Az ország amellett, hogy újrahasznosítja hulladékának felét, a villamosenergia-igény 50% -át már kizárólag vízenergiával biztosítja.

Hazánk 33. helyezést ért el a mostani listán. 2018-ban sem volt benne az első harmincban, viszont 2016-ban még a 28. volt. A kategóriák mögötti pontozásból számos fejlesztendő területre derül fény, mint például a közegészségügy, a háztartásokban jellemző szilárd tüzelésű fűtésből származó levegőszennyezés, vagy az erdősítéssel kapcsolatos erőfeszítések.

Neked ajánljuk
Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Zöldebb, méltányosabb, digitálisabb és ellenállóbb Európa a cél A levegőtisztító pad és a levegőszennyezésből készülő tinta is bemutatkozik a fenntarthatósági expón A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam