2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Uniós biztos: az Európai Bizottság az üvegházhatású gázok 55 százalékos csökkentését javasolja

Az Európai Bizottság az üvegházhatású gázok kibocsátásának 55 százalékos csökkentését javasolja 2030-ig, az 1990-es adathoz képest – jelentette ki Frans Timmermans alelnök, az uniós parlament európai klímarendeletet megvitató keddi, plenáris ülésén.

Az alelnök elmondta: a 2050-re klímasemlegességet céljául kitűző zöldmegállapodás mérföldköve lesz a kötelező érvényű európai klímarendelet elfogadása. Az ehhez kapcsolódó uniós jogszabályoknak kötelező érvényűvé kell válnia minden EU-tagállamban, még ha ez komoly kihívásokat is jelent. Frans Timmermans aláhúzta:

az éghajlatváltozással tagállami szinten nem lehet mit kezdeni, csakis a globális megközelítés lehet hatékony.

Felhívta a figyelmet, hogy a kitűzött célok eléréséhez, mindenkinek – az ágazatoknak és az állampolgároknak egyaránt – áldozatokat kell hozni. A tiszta energiára való átállás költségeivel kapcsolatban azt mondta: „minél előbb fogunk bele, annál olcsóbb lesz, de még többe kerülhet, ha most nem cselekszünk.”

Frans Timmermans, az európai zöldmegállapodásért felelős biztos az Európai Bizottság klímatörvény-tervezetéről beszél az Európai Parlament plenáris ülésén
Fotó: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Tóth Edina, a Fidesz képviselője nagyra törő megoldásokat sürgetett, és azt mondta, a klímarendelet elfogadása megerősítheti, hogy ne csak az egyes tagállamok, hanem az egész EU együttesen lépjen fel a klímaváltozás elleni küzdelemben. Kifejtette ugyanakkor azt is, hogy az Európai Bizottság legfrissebb tanulmánya nem mutatta be, hogy a tagállamokra milyen hatást gyakorolhat az átállás, ezért részletes modellezést kell végezni, amelyhez idő kell.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem elfogadható a családokkal megfizettetni a költségeket a „klímarombolók” helyett, továbbá el kell kerülni az élelmiszer- és energiaárak növekedését. Hozzátette:

„a klímasemlegesség elérése érdekében minden gazdasági ágazatnak cselekednie kell, viszont az sem megengedhető, hogy az ipari szereplők lehetetlen helyzetbe kerüljenek.”

Rónai Sándor, a DK politikusa szerint az EU nem nézheti tovább tétlenül a környezet károsítását, „mert minden egyes eltékozolt nap klímakatasztrófához vezethet”. Rámutatott: a kitűzött célokkal kapcsolatban nem lehet engedményeket tenni, mert csak ezek által lehet kézzelfogható eredményeket elérni. Meglátása szerint ahhoz kell ragaszkodni, hogy 2030-ra 65 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kerüljön a levegőbe..

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam