2021. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szavazott az Európai Parlament az unió frissített klímacéljairól

2050-re a tagállamoknak klímasemlegessé kell válniuk, ehhez pedig nagyra törő csökkentési célok kellenek 2030-ra és 2040-re: erről döntöttek csütörtökön az Európai Parlament képviselői.

A parlament 392 szavazattal, 161 ellenszavazattal és 142 tartózkodás mellett elfogadta az uniós klímarendeletre vonatkozó tárgyalási megbízatását a megújított 2030-as targetekről, és újra megerősítette, hogy 2050-re klímasemlegessé kell válnia az Európai Uniónak.

2030-ig pedig az ambiciózusabb, 60 százalékos kibocsátáscsökkentést szavazta meg a tagállamoknak.

A képviselők szorgalmazták, hogy az Európai Bizottság 2023. május 31-ig rendes döntéshozatali eljárás keretében tervezze meg az unió számára a 2050-re elérni kívánt karbonsemlegességhez vezető pályát.

Az Európai Parlament brüsszeli ülésterme a plenáris ülés kezdete előtt, 2020. október 8-án
Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az új jogszabály célja, hogy jogilag kötelezővé tegye azt a jelenleg csupán politikai ígéretként hangoztatott célkitűzést, hogy az unió 2050-ig éghajlatsemlegessé váljon, és biztosítsa az európai polgárok és vállalkozások számára az átállás megtervezéséhez szükséges jogbiztonságot és kiszámíthatóságot.

Az Európai Unió 2019 decemberében határozta meg azt, hogy az uniónak 2050-re klímasemlegesnek kell lennie. Ez egészen pontosan azt jelenti, hogy kibocsátás ugyan lesz, de az úgynevezett karbonnyelők hatására a nettó érték nullára jön ki, hiszen a kibocsátott szén-dioxidot ezek elnyelik: ilyen karbonnyelő például az erdőtakaró is. Ezért a megoldásért az unió sok kritikát kapott különböző környezetvédő szervezetektől, a kibocsátáscsökkentéshez ugyanis általában nem csatolják hozzá a karbonnyelők hatását – derül ki a 24.hu-n publikált elemzésből.

Neked ajánljuk
Felkészültebben várhatja a hurrikánokat Amerika A klímával kapcsolatos tudatosság a fiatalok párválasztására is hatással van A Led Zeppelinről neveztek el egy új békafajt 1 milliárd dolláros összefogás indíthatja be a megújuló befektetéseket a világ elmaradott térségeiben A biogazdálkodás 2050-re egész Európa élelmiszerigényét fedezheti
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam