2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Közel 140 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a légkörbe az esztergomi régióban

A Komárom-Esztergom megyei éghajlatváltozási platform ülésére került sor csütörtökön a lábatlani Dunamente Ökoturisztikai Központban. A téma a megyei önkormányzat és a megyei települések klímavédelmi tevékenységének bemutatása volt.

A tanácskozásra a megyei önkormányzat Környezeti és Energiahatékonyság Operatív Program projektje keretében került sor. Borsó Tibor, a megyei közgyűlés alelnöke – aki egyben az érintett KEHOP 1.2.0 projekt szakmai vezetője is – elmondta, hogy a pályázat ugyan lezárult, de a megyei önkormányzat azt szeretné, hogy ez a platform a fenntartási időszakban is aktívan működjön.

A tavaly elnyert támogatások eredményeképpen például hat települési klímastratégia kidolgozása indulhatott meg.

Hummel Rudolf, a megyei éghajlatváltozási platform titkárságvezetője előadásában a megyei önkormányzat sokrétű klímavédelmi tevékenységéről számolt be: elmondta, hogyan nyújtanak segítséget több településnek is a saját klímavédelmi programja megalkotásában. Kitekintést adott Tata és Tatabánya klímastratégiájának megvalósítására is, de kitért a megyei önkormányzat klímavédelmi tevékenységére.

Kiemelte, hogy több mint 2 millió tonna szén-dioxid kibocsátást mértek fel a megyében a klímastratégia 2017–18-as készítésekor. Az energiamegtakarításokat ösztönző, úgynevezett Virtuális Erőmű Program pályázatai révén közel 140 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátás-csökkenést sikerült az utóbbi 2 évben elérni.

Ezek a lépések is hozzájárulnak, hogy elérhető legyen a vállalt cél, hogy 2030-ig 40 százalékkal csökkenjen a megyében az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Teveli-Horváth Dorottya, a Klímabarát Települések Szövetségének projektvezetője a fenntartható települési vízgazdálkodás aktuális kihívásait ismertette. A Klímabarát Települések Szövetsége a megye kiemelt szakmai együttműködő partnere a klímavédelem terén.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Tovább a forrásra: infoesztergom.hu
Vissza
Hírfolyam