2021. szeptember 29., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A koronaválság visszafoghatja a politikusok klímavédelmi ambícióit

Ambiciózus, 60 százalékos klímacélt határozott meg az Európai Parlament, amelyet a tagállamoknak 2030-ig kellene teljesíteni. A testület innentől kezdve a tagállamokkal tárgyal, ugyanakkor lehet, hogy épp a korábban klímasemlegességet sürgető németek húzhatják be a kéziféket.

A testület döntése értelmében 2030-ra 60 százalékkal kellene csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását az 1990-ben mért értékekhez képest. Elemzők szerint az Európai Parlament arra számít, hogy a 60 százalékos előirányzat majd arra sarkallja a tagállamokat, hogy 55 százalék körüli eredményt teljesítsenek – írja a Deutsche Welle nyomán a Mandiner.

Az EP innentől kezdve az Európai Unió 27 tagállamával ebből a kiindulópontból tárgyal, ugyanakkor reális a lehetősége annak, hogy bizonyos tagállami vezetők a 60 százalékos klímacélokat túlságosan ambiciózusnak tarthatják. 

Ennek oka nyilvánvalóan a koronavírus, ami világszerte általánosságban is keresztülhúzta a gazdasági számításokat, s ez alól a zöld átállás sem kivétel.

Ráadásul a szkeptikusok körében egyre több a német politikus. Wolfgang Steiger, az egyik német kormánypárt (CDU) prominens politikusa egy áprilisi interjúban például arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány igencsak próbára teszi a német gazdaságot, éppen ezért az Európai Unió fontolóra vehetné a klímacélok eltérítését is.

Az Európai Tanács még nem nyilatkozott a klímacélokat illetően, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azonban igen. Szerinte reális 2030-ig elérni az 55 százalékos csökkentést.

A koronavírus paradox helyzetet teremtett a klímacélokat illetően: bár bebizonyosodott, hogy az országok igenis képesek jelentősen befolyásolni a klímaváltozás ütemét és irányait – az időleges munkabeszüntetések világszerte mérhetően csökkentették a károsanyag-kibocsátást – ennek gazdasági recesszió volt az ára. Most pedig újult erővel dolgoznak, hogy a néhány hónapos leállást követően behozzák a lemaradást.

Neked ajánljuk
További intézkedésekre lesz szükség az uniós klímacélok teljesítéséhez Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Egységes töltőkkel csökkentené a kényelmetlenséget és a készülékek környezeti lábnyomát az unió Látványos installáció derített fényt a telepes medúzák megejtő és pótolhatatlan világára
Tovább a forrásra: mandiner.hu
Vissza
Hírfolyam