2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„A klímaváltozás esetében a céllal mindenki egyetért, csak a megvalósítás módjaival kapcsolatban folyik vita”

Akármilyen ambiciózusnak tűnnek is a brüsszeli tervek, azok végrehajthatók, és ha valaki túlzott áldozatvállalásnak tartja a vállalásokat, annak arra kell gondolnia, milyen áldozatokat vagyunk már most kénytelenek elviselni az extrém időjárástól az erdőtüzekig – mondta el Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld átmenetért felelős alelnöke a hvg.hu-nak.

Az Európai Unió klímacéljainak fokozásáról szóló döntés kapcsán Frans Timmermans hangsúlyozta: nagyon alapos hatásvizsgálat előzte meg a javaslat benyújtását.

„Arra jutottunk, hogy nem lesz könnyű, de végrehajtható, sőt van egy előnye is a gyorsaságnak: minél később lépünk, annál nehezebb lesz a feladat.” Ugyanakkor a politikus tapasztalatai szerint 

erősödik az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a szigorítás szükséges a karbonsemlegesség 2050-re kitűzött céljának teljesítéséhez.

A szennyező fizet elvének érvényesíthetőségével kapcsolatban a biztos rámutatott: 
a hatásvizsgálat alapján az ipari termelés átalakítása nehéz ugyan, de könnyebb, mint a háztartásoké vagy a közlekedésé. Ezért tartják fontosnak a háztartásoknak nyújtott segítséget. A célok teljesítésével járó terheket illetően aláhúzta: „vagy igazságos ez az átmenet, vagy nincs átmenet.”

Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős biztos sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament plenáris ülésén
Fotó: MTI/AP/AFP Pool/John Thys

A háztartási energiafogyasztást európai szinten szeretnék kezelni, napelemek, hőszivattyúk, megújuló energián alapuló távfűtés, valamint szigetelés segítségével úgy, hogy a váltás haszna a polgárok számára is egyértelmű legyen. Timmermans emellett  az interjúban kiemelt területként említette a tömegközlekedés elektromossá alakítását, illetve az elektromos töltőállomások hálózatának fejlesztését és az elektromos autók hozzáférhetőségének javítását is.

A szükséges források kapcsán hangsúlyozza: „megdupláztuk a fosszilis energiáról való átállást segítő Méltányos Átállást Támogató Alapot, és az is fontos, hogy a korábbiaknál jóval nagyobb, a helyreállítási alappal együtt 1800 milliárd eurós keret áll rendelkezésre az EU-ban a következő hét évre, az elköltéséhez tervekre van szükség. És nem olyan tervekre, hogy legyen több út meg híd, hanem azt kell kitalálni, hogyan tudjuk átalakítani a gazdaságot egy fenntarthatóbbra.”

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam