2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„A klímaváltozás esetében a céllal mindenki egyetért, csak a megvalósítás módjaival kapcsolatban folyik vita”

Akármilyen ambiciózusnak tűnnek is a brüsszeli tervek, azok végrehajthatók, és ha valaki túlzott áldozatvállalásnak tartja a vállalásokat, annak arra kell gondolnia, milyen áldozatokat vagyunk már most kénytelenek elviselni az extrém időjárástól az erdőtüzekig – mondta el Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöld átmenetért felelős alelnöke a hvg.hu-nak.

Az Európai Unió klímacéljainak fokozásáról szóló döntés kapcsán Frans Timmermans hangsúlyozta: nagyon alapos hatásvizsgálat előzte meg a javaslat benyújtását.

„Arra jutottunk, hogy nem lesz könnyű, de végrehajtható, sőt van egy előnye is a gyorsaságnak: minél később lépünk, annál nehezebb lesz a feladat.” Ugyanakkor a politikus tapasztalatai szerint 

erősödik az egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a szigorítás szükséges a karbonsemlegesség 2050-re kitűzött céljának teljesítéséhez.

A szennyező fizet elvének érvényesíthetőségével kapcsolatban a biztos rámutatott: 
a hatásvizsgálat alapján az ipari termelés átalakítása nehéz ugyan, de könnyebb, mint a háztartásoké vagy a közlekedésé. Ezért tartják fontosnak a háztartásoknak nyújtott segítséget. A célok teljesítésével járó terheket illetően aláhúzta: „vagy igazságos ez az átmenet, vagy nincs átmenet.”

Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős biztos sajtótájékoztatót tart az Európai Parlament plenáris ülésén
Fotó: MTI/AP/AFP Pool/John Thys

A háztartási energiafogyasztást európai szinten szeretnék kezelni, napelemek, hőszivattyúk, megújuló energián alapuló távfűtés, valamint szigetelés segítségével úgy, hogy a váltás haszna a polgárok számára is egyértelmű legyen. Timmermans emellett  az interjúban kiemelt területként említette a tömegközlekedés elektromossá alakítását, illetve az elektromos töltőállomások hálózatának fejlesztését és az elektromos autók hozzáférhetőségének javítását is.

A szükséges források kapcsán hangsúlyozza: „megdupláztuk a fosszilis energiáról való átállást segítő Méltányos Átállást Támogató Alapot, és az is fontos, hogy a korábbiaknál jóval nagyobb, a helyreállítási alappal együtt 1800 milliárd eurós keret áll rendelkezésre az EU-ban a következő hét évre, az elköltéséhez tervekre van szükség. És nem olyan tervekre, hogy legyen több út meg híd, hanem azt kell kitalálni, hogyan tudjuk átalakítani a gazdaságot egy fenntarthatóbbra.”

Neked ajánljuk
A koronavírus miatt átmenetileg csökkent a légszennyező anyagok kibocsátása Meteorológusok: több zöldfelületre lenne szükség a városokban Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam