2021. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

8,8 százalékkal csökkent a károsanyag-kibocsátás 2020 első fél évében

A jelenség hátterében a koronavírus megállítására hozott intézkedések állnak, az átmeneti csökkenés ugyanakkor nem befolyásolja érdemben a klímával kapcsolatos folyamatok alakulását.

Látványosan csökkent a világ károsanyag-kibocsátása a koronavírus hatására, mutat rá egy friss tanulmány. A Nature Communications című tudományos folyóiratban közölt szöveg szerint január eleje és június vége között 8,8 százalékkal esett vissza az emisszió globális értéke, köszönhetően a pandémia miatt elrendelt korlátozásoknak és a gazdasági leállásnak – írta meg a Menedzsment Fórum.

Az első fél évben kibocsátott szén-dioxid mennyisége 1,6 milliárd tonnával csökkent az egy évvel korábbihoz képest – ez a mennyiség megegyezik Nagy-Britannia elmúlt három évének teljes kibocsátásával.

A felmérést végző kutatók egyike szerint ez drámaibb a 2008-as gazdasági válságot követő visszaesésnél, sőt, szerinte ez már „háborús időket idéző csökkenés”, és ilyesmire még soha korábban nem volt példa, amióta csak elkezdték feljegyezni a vonatkozó adatokat. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint egyébként idén 4,4 százalékkal fog zuhanni a globális GDP, ez a legrosszabb adat az 1930-as évek óta.

A nagy emissziócsökkenés viszont nem fogja fékezni a klímaváltozást. A kemény korlátozások feloldása óta ugyanis ismét nő az üvegházhatású gázok kibocsátása. Elsőként a vírus első hullámát a legkorábban letudó Kínában kezdtek el ismét felszökni az értékek, júliusban és augusztusban itt már 2,7 százalékkal magasabb emissziót mértek a tavalyi, pandémia által nem sújtott év nyár végi értékeihez képest. Nagy-Britanniában a nyár végén már csak egy százalékkal volt kisebb a kibocsátás mértéke, mint tavaly – igaz, az USA-ban viszont 11,6 százalékos volt az elmaradás 2019 nyarához képest.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta A dinók hosszú farka mégsem csak a fejük súlyát volt hivatott ellensúlyozni A világ legnagyobb élőnövény-gyűjteménye a londoni Kew Gardensben van
Tovább a forrásra: mfor.hu
Vissza
Hírfolyam