2021. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az üresen kongó zöldnek nevezett városok tovább rontják Kína környezeti lábnyomát

A csinos ökovárosok jobb életstílust és környezetbarátabb alternatívát kínálnak a zsúfolt és szennyezett városoknál, ám a tavakkal, virágokkal és hatalmas parkokkal borított városi paradicsomban egyelőre mégsem virágzik az élet.

Tianfu Park City az egyike annak a több száz ökováros-fejlesztésnek, amely a kínai vidéki területekről igyekezett mintegy 100 millió embert városi területekre költöztetni. A beton elővárosok terjeszkedése helyett Kína megpróbál fenntarthatóbb módot találni a növekedésre, amely kevesebb szennyezést, viszont jobb életstílust nyújthat az állampolgároknak – írja az Nrgreport.

A Csengdu közelében található ökováros jóval távolabb fekszik Kína szennyezett ipari központjaitól.

Jó a levegő, minden zöld, a befektetések érteke növekszik – ám a lakások mégsem telnek megfelelő tempóban.

A városoknak ugyanis üzleti vállalkozásokra és munkahelyekre is szükségük lenne, nem csak szép parkokra. Tianfu központi üzleti negyedében néhány állami támogatás és adókedvezmény által idecsábított helyi vállalat ugyan már beköltözött az új felhőkarcolókba, a város mégis lassan népesedik csak be.

Forrás: Aerial China/youtube.com

Szakmai kritika is éri a kínai ökováros-fejlesztéseket, ugyanis a több száz projekt közül sok esetben nem alkalmaznak olyan fenntarthatósági megoldásokat, mint az energiatakarékos épületek, intelligens forgalmi elrendezések vagy épp a megújuló energia.  

Az új városok építéséről szóló kormányzati irányelvek olyan hangzatos szavakat használnak, mint az „alacsony szén-dioxid-kibocsátású” és a „környezetvédelem”, de kevés konkrét követelményt támasztanak az energiahatékonyság tekintetében.

A fejlesztők gyakran hirdetik épületeiket „környezetbarátnak”, mert bent tartják a stabil hőmérsékletet, páratartalmat és oxigént, de ennek eléréséhez valójában elég nagy energiafogyasztás szükséges. A környezetbarát szót ők kényelemnek hívják, miközben ezeknek a projekteknek semmi közük a környezetbarátsághoz, sőt ellenkező hatást is elérhetnek.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Törökország ratifikálta a párizsi klímavédelmi egyezményt Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta A videójátékok környezeti lábnyomán is faraghat a Microsoft Továbbra is problémát jelent a nitrátszennyezés Európában
Tovább a forrásra: nrgreport.com
Vissza
Hírfolyam