2021. szeptember 26., Jusztina, Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az Európai Bizottság a metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó uniós stratégiát fogadott el

A metánkibocsátás csökkentésére irányuló uniós stratégiát fogadott el az Európai Bizottság annak érdekében, hogy az Európai Unió 2030-ra elérje éghajlat-politikai célkitűzéseit, és hogy Európa 2050-re klímasemleges kontinenssé váljon – közölte az uniós bizottság szerdán.

A tájékoztatás szerint a stratégia elfogadását az indokolja, hogy a szén-dioxid után a metán járul hozzá a legnagyobb mértékben az éghajlatváltozáshoz, emellett pedig súlyos egészségügyi problémákat okozó, a helyi levegőminőséget jelentős mértékben rontó szennyező anyag.

Frans Timmermans, az uniós bizottság európai zöldmegállapodásért felelős ügyvezető alelnöke a stratégia bemutatásakor azt közölte, a szöveg fellépéseket határoz meg a metánkibocsátás európai és nemzetközi szintű csökkentésére egyaránt.

Jogalkotási és nem jogalkotási intézkedéseket vázol az energiaágazat, a mezőgazdaság és a hulladékágazat tekintetében, amelyek együtt az emberi tevékenységhez kapcsolódó metánkibocsátás mintegy 95 százalékáért felelősek.

Fáklyázás: az energiaágazat jelentős mértékben felel a metánkibocsátásért Fotó: shutterstock.com

A stratégia egyik kulcsfontosságú eleme a metánkibocsátás mérésének és a vonatkozó jelentéstétel javítása. Elmondta, a metánkibocsátás energiaágazatban történő csökkentése érdekében az uniós bizottság javaslatot fog tenni arra, hogy kötelező legyen javítani a gázinfrastruktúrában keletkező szivárgások észlelését és elhárítását, továbbá fontolóra fogja venni, hogy jogszabályt terjesszen elő a rutinszerűen végzett úgynevezett fáklyázás és lefúvatás betiltása céljából.

Noha az EU a globális metánkibocsátásnak mindössze az 5 százalékáért felelős, a világ legnagyobb energiaimportőreként, valamint a mezőgazdasági és a hulladékágazat meghatározó szereplőjeként ösztönözni fogja a metánkibocsátás visszaszorítását célzó nemzetközi fellépést – tette hozzá az uniós biztos.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Még lehet jelentkezni a kéktúrázás napjára Mutatjuk a 2020-as hazai energiamixet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam