2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Románia egyetért a klímavédelemmel, de a földgázról nem mond le

Románia nem fogad el feltételek nélkül ambiciózus klímavédelmi célokat – jelentette ki Klaus Iohannis román államelnök Brüsszelben. A politikus a most zajló EU-csúcs szünetében nyilatkozott a román médiának. 

Elmondta, hogy a tanácskozáson a klímavédelemről is tárgyalnak az EU-tagországok állam- és kormányfői. Kifejtette, hogy Románia hajlandó elfogadni „eléggé ambiciózus” célokat ebben a tekintetben, de nem feltételek nélkül.

Bukarest számára fontos, hogy kezelni tudja a célok felé vezető átmeneti időszakot, ezért Romániának kell megválasztania, milyen energiaforrásokat akar használni, főleg az átmeneti időszakban.

Példaként említette a földgázt, amely nagyon fontos Románia számára az átmeneti időszakban, ezért Bukarest használni szeretné a Fekete-tenger alatt rejlő földgáztartalékokat. „Ezeket a feltételeket világosan el fogom mondani az EU-csúcson ” – mondta a román elnök, aki hozzátette, hogy az ambiciózus klímavédelmi célokról is hajlandó tárgyalni, hiszen azok Románia számára is fontosak. Rámutatott: egyértelmű, hogy valamit tenni kell a klímaváltozás megállítása érdekében.

Az EU-csúcson terítékre kerül egyebek mellett, hogy milyen eredményeket sikerült elérni annak a célkitűzésnek a teljesítésében, amely szerint az EU-nak 2050-re klímasemlegessé kell válnia. A résztvevők megvitatják az Európai Bizottság által javasolt új célértéket, amely 55 százalékos kibocsátáscsökkentést szorgalmaz 2030-ig bezárólag. A tagországoknak az év végéig döntést kell hozniuk a következő tíz évre kitűzött célokat illetően, így a tanácskozás alkalmat biztosít azon részletek meghatározásához, amelyek lehetővé teszik a decemberi megállapodás elfogadását.

Neked ajánljuk
Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam