2020. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az éghajlat megváltozása okozhatta a korai emberfajok vesztét

A One Earth című folyóiratban publikált új tanulmány egy éghajlati modellt és a fosszilis rekordot ötvözve vizsgálta, hogy mi okozhatta a Homo nemzetségbe tartozó emberelődök vesztét.

„Eredményeink azt mutatják, hogy a régi Homo fajok nem voltak képesek túlélni az intenzív klímaváltozást az olyan technológiai újítások, mint a tűzhasználat, a kifinomult kőeszközök, az összetett szociális hálózatok kialakulása, a Neander-völgyiek esetében a ragasztott lándzsahegyek, a testreszabott ruházat és a Homo sapiensszel való kulturális, valamint genetikai keveredés ellenére sem” – mondta Pasquale Raia, az olaszországi Nápolyi II. Frigyes Egyetem munkatársa.

„Keményen próbálkoztak ugyan, felkutatták az elérhető legmelegebb helyeket, ahogy az éghajlat egyre hidegebbé vált, ám végül ez nem volt elegendő a túléléshez”

– idézte a szakembert a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A Homo fajok, köztük a H. habilis, a H. ergaster, a H. erectus, a H. heidelbergensis, a H. neanderthalensis, valamint a H. sapiens (másik alfaja) kihalásának vizsgálatához a kutatók az elmúlt ötmillió évre vonatkozó éghajlati modellt és egy régészeti adatbázist ötvözve vizsgálták meg, hogy az egyes Homo fajok számára melyek voltak a legkedvezőbb éghajlati feltételek, és hogy miként reagáltak a klíma megváltozására.

A tanulmány szerint három Homo faj, a felegyenesedett, a heidelbergi és a Neander-völgyi ember számára pontosan a kihalásuk előtt váltak szélsőségessé az éghajlati viszonyok. Ezzel párhuzamosan a globális éghajlatban is hirtelen, kedvezőtlen változások mentek végbe.

A Neander-völgyiek helyzetét valószínűleg a mai, modern emberrel való versengés is nehezítette Fotó: shutterstock.com

Raia szerint az eredmények egyfajta figyelmeztetésként szolgálhatnak a jelenleg példátlan klímaváltozással szembenéző emberiség számára.

Neked ajánljuk
Rekordmeleg szeptember van mögöttünk Melegedést idéztek elő az északi féltekén Kína légszennyezés elleni erőfeszítései Észrevétlen maradt egy hidegrekord az északi féltekén Száz új hulladékszállító jármű áll munkába Budapesten A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam