2021. szeptember 20., Friderika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét

Egy nemzetközi kutatócsapat szerint gigantikus mennyiségű üvegházhatású gázt tudnának megkötni a természetnek visszaadott és a jó állapotban megőrzött földterületek.

Az emberi tevékenység által „leharcolt” területek helyreállítása lehet az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb módja a klímaváltozás elleni harcnak, és segítheti a vadállatok populációjának növekedését is – írja a The Guardian alapján a hvg.hu.

A Nature-ben publikált tanulmány szerint, ha a bolygó leginkább leromlott állapotú területeit helyreállítanák, a jó állapotúakat pedig megőriznék jelenlegi formájukban, akkor

gigantikus mennyiségű üvegházhatású gázt lennének képesek megkötni: a felét annak, amennyit az emberiség az ipari forradalom óta a légkörbe bocsátott.

Pedig Bernardo Strassburg, a kutatás vezetője szerint a természeti területek helyreállítását nem kell a mezőgazdaság kárára végrehajtani. Ha megfelelően előkészítik ezeket a munkálatokat, az még növelheti is az agrárium termelékenységét.

A kutatás készítői szerint a faültetés nem mindig megfelelő módja a biodiverzitás megőrzésének. Arra figyelmeztettek, hogy a tőzeges területek, a vizes élőhelyek és a szavannák szintén számos különleges fajnak adnak otthont, és jelentős mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, ha megfelelően karban vannak tartva. Mindezzel ráadásul azoknak az állatfajoknak a 60 százalékát is meg lehetne menteni, amelyek az előrejelzések szerint várhatóan ki fognak halni.

Neked ajánljuk
A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Egyetlen országnak sikerülhet teljesíteni az emberiség klímavédelmi céljait Hazánkban is egyre népszerűbbek a RePoharak
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam