2020. december 4., Barbara, Borbála
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A parlagon hagyott földek is segíthetnék a klíma ügyét

Egy nemzetközi kutatócsapat szerint gigantikus mennyiségű üvegházhatású gázt tudnának megkötni a természetnek visszaadott és a jó állapotban megőrzött földterületek.

Az emberi tevékenység által „leharcolt” területek helyreállítása lehet az egyik leghatékonyabb és legolcsóbb módja a klímaváltozás elleni harcnak, és segítheti a vadállatok populációjának növekedését is – írja a The Guardian alapján a hvg.hu.

A Nature-ben publikált tanulmány szerint, ha a bolygó leginkább leromlott állapotú területeit helyreállítanák, a jó állapotúakat pedig megőriznék jelenlegi formájukban, akkor

gigantikus mennyiségű üvegházhatású gázt lennének képesek megkötni: a felét annak, amennyit az emberiség az ipari forradalom óta a légkörbe bocsátott.

Pedig Bernardo Strassburg, a kutatás vezetője szerint a természeti területek helyreállítását nem kell a mezőgazdaság kárára végrehajtani. Ha megfelelően előkészítik ezeket a munkálatokat, az még növelheti is az agrárium termelékenységét.

A kutatás készítői szerint a faültetés nem mindig megfelelő módja a biodiverzitás megőrzésének. Arra figyelmeztettek, hogy a tőzeges területek, a vizes élőhelyek és a szavannák szintén számos különleges fajnak adnak otthont, és jelentős mennyiségű szén-dioxidot kötnek meg, ha megfelelően karban vannak tartva. Mindezzel ráadásul azoknak az állatfajoknak a 60 százalékát is meg lehetne menteni, amelyek az előrejelzések szerint várhatóan ki fognak halni.

Neked ajánljuk
Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Új-Zélandon jelképesen klímavészhelyzetet hirdettek A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” Az Európai Központi Banknál is érik a zöldfordulat, de ennek nem mindenki örül A világon elsőként engedélyezték mesterséges csirkehús értékesítését Szingapúrban
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam