2021. szeptember 17., Zsófia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A Nemzetközi Energiaügynökség drasztikus intézkedéseket sürget

Ha minden változatlanul folytatódik, és nem születnek hamarosan újabb, drasztikus intézkedések a klímaváltozás megfékezésére, a szén-dioxid-kibocsátás 2021-től ismét emelkedő pályára áll, és 2030-ban meghaladja a 2019-es rekordszintet – állítja a Nemzetközi Energiaügynökség mértékadó jelentése, a World Energy Outlook 2020.

Bár a koronaválság hatására jelentősen lecsökkent emisszió jóval lassabban emelkedhet vissza a korábbi szintre, mint a 2008–2009-es pénzügyi válságot követően, ugyanakkor a világgazdaság továbbra is távol áll a fenntartható talpra állástól – idézi a World Energy Outlook 2020 megállapítását a Portfolio.

Igaz, hogy a válságból való talpra állást és a klímacélok elérését egyszerre szolgálhatná a tisztaenergia-beruházások magasabb szintre emelése, ez a megközelítés azonban egyelőre egyáltalán nem általános.

A nemzetközi energiaügynökség szerint a fenntarthatósági célok eléréséhez 2021 és 2023 között 1000 milliárd dollár addicionális beruházásra lenne szükség az energiahatékonyság, a tiszta áramtermelés, a villamosenergia-hálózatok és a fenntartható üzemanyagok fejlesztésére.

Ebben az esetben jó esély lenne rá, hogy 2019-cel a világ az emissziós csúcsot is maga mögött hagyja, 2030-ban pedig közel 10 milliárd tonnával – mintegy 30 százalékkal – lehetne alacsonyabb az éves kibocsátás. Ezzel nemcsak a klímával kapcsolatos kilátásaink, de a városok levegőminősége is hatalmasat javulhatna, amivel 2030-ig világszerte több mint 12 millió halálesetet lehetne megelőzni.

A napelem-kapacitások növelése mellett az elektromos autózás arányát is sokszorosára kellene emelni Fotó: shutterstock.com

Ahhoz, hogy 2050-re az egész világ elérhesse a nettó nulla kibocsátási állapotot, a következő tíz évben egy sor, az IEA megfogalmazása szerint „drámai” új intézkedésre lenne szükség.

A szén-dioxid-kibocsátásnak napjainkhoz képest mintegy 40 százalékkal kellene mérséklődnie 2030-ig, ami egyebek mellett megkövetelné, hogy a tiszta technológiák súlya a villamosenergia-termelésben a 2019-es kevesebb mint 40 százalékról közel 75 százalékra emelkedjen. 

A nettó nulla kibocsátási állapot eléréséhez a kormányoknak, energiavállalatoknak, befektetőknek és állampolgároknak mind jelentős erőfeszítéseket kell tenniük, és példátlan hozzájárulást kell vállalniuk a cél teljesüléséhez.

Neked ajánljuk
Hazánk elsőként foglalta törvénybe a 2050-es klímasemlegességet II. Erzsébet királynő is részt vesz az ENSZ klímaértekezletén A sivatag közepén építene várost egy amerikai milliárdos Európai Mobilitási Hét: kedvezményt ad a zöld rendszámosoknak a miskolctapolcai élményfürdő Dobj le 100 kilót! – karbonkalkulátorral és jó tanácsokkal a füstmentes jövőért
Tovább a forrásra: portfolio.hu
Vissza
Hírfolyam